Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη δεν είναι αντιπαραγωγική. Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι πιστωτές της εργάζονται επί του μηχανισμού ανάπτυξης για να το κάνουν πιο συγκεκριμένο», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα.
«Αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές , με τις ιδιωτικοποιήσεις , με τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πράγματα υλοποιούνται πραγματικά όπως έχει συμφωνηθεί», τονίζει ο επικεφαλής του ESM.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά αναφέρει και σημειώνει πως «οι αγορές έχουν αντιδράσει καλά τους τελευταίους 12 μήνες με την εφαρμογή του προγράμματος και τις διάφορες αξιολογήσεις. Οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου έχουν μειωθεί δραματικά περίπου στο 3,7% για το δεκαετές. Αυτή είναι μεγάλη βελτίωση . Η απόφαση του ΔΝΤ όσον αφορά την Ελλάδα είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές».
«Εάν οι εξελίξεις της αγοράς συνεχίσουν όπως είναι σήμερα με τις αποδόσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από ότι πριν από ένα χρόνο τότε δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα να βγει στις αγορές . Ήταν πάντα ο στόχος του προγράμματος ότι η Ελλάδα στο τέλος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, θα μπορούσε να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί. Επιπλέον θα υπάρξει και το μαξιλάρι ρευστότητας που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον ESM» επισημαίνει ο Κλ. Ρέγκλινγκ.