Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ρέγκλινγκ: Το Eurogroup έχει δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους

“H Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο” αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι καλά, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στην Ιαπωνική Yomiuri Shimbun. Εκτιμά δε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πάρει τουλάχιστον δύο μήνες και παροτρύνει την ελληνική πλευρά να βιαστεί με δεδομένο ότι, όπως λέει, έχουν πολλά να γίνουν και ότι «παραμένει η ισχυρή δέσμευση του Eurogroup» για ελάφρυνση του χρέους.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο», σημειώνει στην ιαπωνική Yomiuri Shimbun ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας: «μερικοί σημαντικοί διεθνείς θεσμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιχειρούν να μετρήσουν την πρόοδο στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Όλοι συμφωνούν ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με άλλη χώρα. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι πλέον καλά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ξεκίνησε την προσαρμογή από πολύ χαμηλό επίπεδο», επισημαίνει ο επικεφαλής του ESM.

Όπως λέει: «είναι ενθαρρυντικό όμως ότι υπήρξε πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επίσης η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά. και ο βασικός λόγος ήταν η μείωση των μισθών, απολαβών και συντάξεων κατά 30% ως 40% σε όρους ονομαστικούς. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί γιατί το σημείο έναρξης της προσαρμογής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Επομένως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Ελλάδα έχει άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος χρηματοδότησης από το ESM».

Για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει: «σήμερα σημαντικά ζητήματα συζητούνται στην Ελλάδα, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ο προϋπολογισμός για το 2017 και το 2018 αν και έχουμε συμφωνήσει στους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Αυτό συμβαίνει τώρα και είναι κάτι δύσκολο. Όμως είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νέα του εντολή για μεταρρυθμίσεις».

(πληροφορίες από Πρώτο Θέμα)

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων