Τις μεγάλες απώλειες που είχαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, στηλιτεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Με σχετική του ανάρτηση –αφού κάνει λόγο για «νίκη» και για «άλμα» στην κοινωνία ο κ. Κασσελάκης παραθέτει τα αριθμητικά στοιχεία της ψηφοφορίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι περίπου ένας στους τρεις βουλευτές σε Ν.Δ. (το 32%) και ΠΑΣΟΚ (το 34%) επέλεξαν να καταψηφίσουν ή την αποχή.
«Το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε συντήρηση τη ΝΔ», σχολίασε καυστικά ο Στ. Κασσελάκης, υποστηρίζοντας ότι «οι προοδευτικοί πολίτες έχουν έναν δρόμο» και προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος που σηκώνει στις πλάτες του τις προσδοκίες και τα όνειρα χιλιάδων συνανθρώπων μας για ισότητα σε μια σύγχρονη κοινωνία».
Αλληλοκατηγορίες μετά τις διαφοροποιήσεις
Τόσο το Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη βρέθηκαν σε δύσκολη θέση μετά την ψηφοφορία, καθώς είδαν πολλούς βουλευτές τους να διαφοροποιούνται. Συνολικά, οι βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ήταν 68. Από τους 52 της Νέας Δημοκρατίας, οι 4 είναι μέλη της κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον Μάκη Βορίδη. Πολλοί από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υιοθέτησαν την ομοφοβική και alt-right πλατφόρμα που ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ, 11 βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Σε μια καθαρά επικοινωνιακή προσπάθεια να στρέψουν αλλού τα βλέμματα, τα δύο κόμματα –όντως σε δεινή θέση– επέλεξαν να ρίξουν βολές το ένα στο άλλο. «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ‘’ναι’’ από τη ΝΔ», ανέφεραν στελέχη της Ν.Δ., με τη Χ. Τρικούπη να απαντά ότι «η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».
Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το απόλυτο στην ψηφοφορία, καθώς υπήρχαν διαφοροποιήσεις από (σαφώς λιγότερους) βουλευτές του (πρόκειται για τους Παύλο Πολάκη, Όθωνα Ηλιόπουλο και Νίνα Κασσιμάτη), παρότι ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ξεκαθαρίζοντας ότι αν κάποια στελέχη του κόμματος δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, θα υπάρξουν συνέπειες.
Πάντως, ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε σήμερα την απερίφραστη στήριξή του στην ισότητα στον γάμο, υποστηρίζοντας ότι η απουσία του από την ψηφοφορία οφείλεται σε «προσωπικό κώλυμα που δυστυχώς ανέκυψε την τελευταία στιγμή».
Η Νίνα Κασσιμάτη, που ψήφισε «παρούσα», είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας εξαρχής.
Όσο για τον Παύλο Πολάκη, με ανάρτησή του στο Facebook ανέβασε φωτογραφίες που παραπέμπουν σε χειρουργείο, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης, με μια μακροσκελή δήλωση, έδωσε διευκρινίσεις για τη στάση του. Σήμερα, απαντώντας στον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, διευκρίνισε ότι την ώρα της ψηφοφορίας φρόντιζε τον συγκεκριμένο ασθενή.
Ωστόσο, ο Π. Πολάκης φέρεται να είχε εκφράσει από το πρωί της Πέμπτης την πρόθεσή του να απέχει από την ψηφοφορία, καθώς μάλλον υπερίσχυσε η ανάγκη να… μην προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των χωριών της Κρήτης, σε περίπτωση που θα ψήφιζε το νομοσχέδιο.
Το ερώτημα πλέον είναι το τι θα κάνει ο Στ. Κασσελάκης με τους Ν. Κασσιμάτη και Π. Πολάκη. Γιατί μπορεί μεν στην ψηφοφορία να διαφοροποιήθηκαν λιγότεροι βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και μοιραία αναμένονται οι σχετικής αποφάσεις του μέσα στα επόμενα 24ωρα.
πηγή: efsyn.gr