Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Ρελάνς ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική

Ρελάνς προσπαθεί να κάνει η Κουμουνδούρου μπαίνοντας έστω και με καθυστέρηση στην συζήτηση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πιάστηκε στον ύπνο στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος αφού η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη τον πρόλαβε στην στροφή παρουσιάζοντας πρώτη τις προτάσεις της.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα να υπονοήσει ότι θα φέρει πρόταση νόμου για την απλή αναλογική θυμίζοντας ότι ως πολιτικός φορέας ήταν ανέκαθεν υπέρ της καθιέρωσής της. Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι ακριβώς έτσι όπως θέλει να τα παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σύσκεψη που έγινε προσφάτως στην Κουμουνδούρου εκτιμήθηκε ορθά, ότι η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ που προωθούν σήμερα την απλή αναλογική το κάνουν για ίδιον όφελος αλλά και για να ανακόψουν πιθανή αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Παράλληλα όμως, έμπειρα στελέχη του κόμματος επεσήμαναν ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιμετωπίσει προσεκτικά το όλο ζήτημα καθώς σε περίπτωση που ψηφιστεί η απλή αναλογική θα εισέλθουν στη Βουλή και μικρότερες ομάδες της Αριστεράς που μέχρι τώρα σκόνταφταν στο πλαφόν του 3%. Κοινώς θα βοηθηθούν πολιτικοί φορείς της Αριστεράς (πχ ΑΝΤΑΡΣΥΑ) οι οποίες θα “κόψουν” σημαντικό μερίδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στηρίξουν μία πρόταση για απλή αναλογική μόνο και μόνο για λόγους πολιτικής συνέπειας. (Ήταν πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς). Όμως θέλουν να καταθέσουν την δική τους πρόταση Νόμου η οποία να είναι κομμένη και ραμμένη με τέτοιο τρόπο που ευνοεί τις συμμαχίες ακόμη και με μικρά αριστερά κομμάτια για την επίτευξη κυβερνητικής πλειοψηφίας.Δύσκολα πράγματα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στο απόγειο της λαϊκής δυσαρέσκειας για την οικονομική εξαθλίωση ο ΣΥΡΙΖΑ αν και πρώτος παραμένει καθηλωμένος σε ποσοστά…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων