Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Reuters: Το όνομα του Πούτιν σε σκάνδαλο κατάχρησης

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δύο συνεργάτες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καταχράστηκαν χρήματα του κράτους, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν για ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης παροχών υγείας.

Το πρόγραμμα υγείας ξεκίνησε το 2005 με απόφαση του ίδιου του προέδρου, και αφορούσε στην υλοποίηση έρευνας για τη προαγωγή στο χώρο της υγείας. Πέντε χρόνια μετά οι Αρχές ανακάλυψαν ότι δύο από τους προμηθευτές, χρέωναν στο τριπλάσιο της αξίας τον ιατρικό εξοπλισμό.

Ειδικότερα η εταιρεία που παρείχε τα ιατρικά μηχανήματα, κάποια απ’ τα οποία ήταν από την γερμανική εταιρία Siemens, τα χρέωσε 195 εκ. δολάρια. Τα 84 εκ. δολάρια κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία από τους οποίους τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό στο Λιχτενστάιν που συνδέεται άμεσα με την κατασκευή ενός πολυτελούς ακινήτου στη Μαύρη Θάλασσα γνωστό ως «Το Ανάκτορο του Πούτιν»

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με το εν λόγω κτίριο.

Οι δύο εμπλεκόμενοι άνδρες, Nikolai Shamalov και Dmitry Gorelov, είχαν επίσης μερίδιο σε δύο εταιρείες που είχαν αναλάβει την κατασκευή νοσοκομείων γύρω από τη Ρωσία. Μία εκ των δύο οδηγήθηκε σε κατηγορίες για «αδικαιολόγητο χρήμα» και πτώχευσε αφήνοντας χρέος 860 εκατομμύρια ρούβλια στο κράτος, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev ζήτησε την αυστηρή τιμωρία των δραστών για απάτη και κλοπή δημοσίου χρήματος.

Το 2012, βρέθηκαν εμπλεκόμενοι 104 άνθρωποι, εκ των οποίων κάποιοι ήταν στελέχη επιχειρήσεων και αξιωματούχοι σε περιοχές που έδρευαν τα νοσοκομεία. Οι ύποπτοι φυλακίστηκαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπήρξαν συνέπειες για τους δυο συνεργάτες του Πούτιν.

σχετικα αρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img