Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Reuters: Άνοδος της μετοχής της Moderna με ταυτόχρονη μείωση της μετοχής της Pfizer

Έπεσαν οι μετοχές της Pfizer μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ανταγωνιστικού εμβολίου της Moderna, το πρωί της Δευτέρας, που σημείωναν πως το σκεύασμα αποδεικνύεται 94,5% αποτελεσματικό.

Η Moderna είναι η δεύτερη εταιρεία που ανακοινώνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. Αντίθετα όμως με την Pfizer, που επικοινώνησε πρώτη τα χαρμόσυνα νέα, το εμβόλιο της Moderna δεν χρειάζεται ειδικές συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης. Μπορεί να διατηρηθεί σε φυσιολογικές θερμοκρασίες ψυγείου.

Το εμβόλιο της Pfizer και η συντήρηση στους -70 βαθμούς Κελσίου

Θυμίζουμε πως το εμβόλιο της Pfizer ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το εμβόλιο που αναπτύσσει ενάντια στον κορωνοϊό αποδείχθηκε 90% αποτελεσματικό. Ωστόσο, το σκεύασμα αυτό θα πρέπει να συντηρείται σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου. Το γεγονός αυτό «κάνει δύσκολη την παραγωγή και μεταφορά του σε μεγάλες δόσεις», σημειώνει αναλυτής, στο Reuters.

Έτσι, ενώ οι μετοχές της Pfizer χτύπησαν το υψηλό ενάμιση χρόνου στις 9 Νοεμβρίου, σήμερα κατέγραφαν απώλειες 4,1%. Την ίδια ώρα, η συνέταιρος της Pfizer στη δημιουργία του εμβολίου, η γερμανική BioNTeck, έβλεπε τις μετοχές της να πέφτει κατά 12,8%.

Άνοδος 9% στη μετοχή της Moderna

Αναλυτής της Jp Morgan εκτιμά στο Reuters πως το εμβόλιο της Moderna μοιάζει πιο εύκολο στη διαχείριση, παρά το γεγονός πως οι ειδικοί αναμένουν να προκύψουν ειδικές προϋποθέσεις φύλαξης και για τα δύο εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή της Moderna σημείωσε άνοδο 9%, μετά από ένα ράλι ανόδου το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που η έτερη φαρμακοβιομηχανία AstraΖeneca είδε μείωση στη μετοχή της 0,9%. Το εμβόλιο της τελευταίας αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης δοκιμών σύντομα.

Σύμφωνα με ειδικούς πάντως, το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικότερο σε πιο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ενώ της Pfizer είναι πιο αποτελεσματικό στο ανοσοποιητικό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων