Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Reuters: Έκθεση αποκαλύπτει ρωσική ανάμειξη στα βρετανικά δημοψηφίσματα

Η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014 και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να διενεργήσουν έρευνα σχετικά με πιθανή παρέμβαση στο δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής ασφάλειας και πληροφοριών του βρετανικού κοινοβουλίου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία διενήργησε εκστρατείες για να επηρεάσει την κοινή γνώμη σχετικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014», αναφέρει η έκθεση, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θέλησε να επηρεάσει την καμπάνια για το Brexit, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε αναζητήσει περισσότερα στοιχεία για την εμπλοκή της.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως εχθρική δύναμη που αποτελούσε σημαντική απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δύση σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, από κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις έως παρεμβάσεις σε εκλογές και εμπλοκή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Φαίνεται ότι η Ρωσία θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο έναν βασικούς στης στόχους στη Δύση», αναφέρεται.

Η έκθεση διέρρευσε πριν από την επίσημη δημοσίευσή της. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί την εμπλοκή της στην πολιτική ζωή της Δύσης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και την Βρετανία για αντι-ρωσική υστερία.

Σχετικά με το δημοψήφισμα για το Brexit η κοινοβουλευτική έκθεση έχει πολλές απαλείψεις.

«Ωστόσο η θέση της Επιτροπής είναι ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να διενεργήσουν μια ανάλογη έρευνα για να αξιολογηθεί η πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ και να δημοσιευθεί μια μη διαβαθμισμένη περίληψη των συμπερασμάτων», αναφέρει η έκθεση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων