Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Reuters: Ένα χρόνο μετά οι κάτοικοι μοιράζονται αναμνήσεις από το Lockdown

Η Κίνα είναι η χώρα όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοιού και πιο συγκεκριμένα, η πόλη Γουχάν, όπου οι κάτοικοι έζησαν πρώτοι τον εγκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πόλη των 11 εκατομμυρίων αναγκάστηκε να εισέλθει σε ολικό lockdown για μήνες ούτως ώστε να γλιτώσει από τον τότε «αόρατο εχθρό».

Σήμερα, τα εστιατόρια, οι εμπορικοί δρόμοι και τα μπαρ είναι γεμάτα, αλλά οι ντόπιοι εξακολουθούν να βιώνουν τον μόνιμο αντίκτυπο του lockdown στην ψυχική υγεία και στην εργασία τους.

Το Reuters ζήτησε από τους πολίτες στη Γουχάν να μοιραστούν εικόνες και βίντεο που φύλαξαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού και τις προσωπικές τους ευχές για το 2021, καθώς η πόλη πλησιάζει στο να κλείσει ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Επαγγελματίες υγείας της πόλης δημοσίευσαν την πρώτη δημόσια ανακοίνωση του τότε άγνωστου ιού στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Οι πολίτες δείχνουν να είναι αισιόδοξοι ακόμη και αν πέρασαν την χειρότερη χρονιά για την πόλη της Γουχάν.

An Junming – Εθελοντής

Ο An Junming εργάστηκε ως εθελοντής κατά τη διάρκεια του ολικού lockdown των 76 ημερών, παρέχοντας φαγητό σε άτομα που ήταν εγκλεισμένα στο σπίτι.

«Εκείνη την εποχή, μπορούσα να φάω μόνο ένα γεύμα την ημέρα, γιατί υπήρχε πράγματι πολλή δουλειά»

«Ελπίζω ότι ολόκληρη η πόλη θα ευημερήσει το 2021».

«Μπορούμε να πούμε ότι το 2020 δεν υπήρχαν άνθρωποι στους δρόμους της Γουχάν – μόνο τα ζώα ήταν έξω».

Zhang Xinghao – Τραγουδιστής

«Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα στο σπίτι. Ήταν πολύ βαρετό, οπότε σκέφτηκα ότι έπρεπε να γράψω μουσική και να τραγουδώ ούτως ώστε να έχω λίγη διασκέδαση στη ζωή μου.

«Με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα και είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έχω βιώσει μια τέτοια καταστροφή».

«Η επιδημία δεν πρέπει να αγνοηθεί. Βλέπω ότι οι ειδήσεις στο εξωτερικό κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ ισχυροί. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε αρκετά ευάλωτοι».

Duan Ling – Επιχειρηματίας

Ο σύζυγος της Duan, Fang Yushun, βρέθηκε θετικός στον κορωνοιό τον Φεβρουάριο ενώ εργαζόταν ως χειρουργός.

«Είχα τα γενέθλιά μου την ημέρα που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πέρασε μια ολόκληρη μέρα φτιάχνοντας ένα βίντεο για να μου στείλει, ένιωσα πολύ συγκινημένη».

«Έχουμε βιώσει πολλά πράγματα το 2020 και θέλω να αποχαιρετήσω αυτή τη χρονιά.

Lai Yun – Ιδιοκτήτης εστιατορίου

«Αυτή τη στιγμή, ο καθένας μας στη Γουχάν αισθάνεται ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Το κλείσιμο της πόλης μοιάζει σαν χθες».

Ο Lai είπε ότι λατρεύει τις αναμνήσεις των παιδιών του κατά την περίοδο του lockdown που έκαναν παραστάσεις στο σαλόνι.

Ο Lai πρόσθεσε: «Ένα υγιές σώμα είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο».

Wu Mengjing – Φοιτήτρια

«Νομίζω ότι η επιδημία στη Γουχάν έχει επηρεάσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν και οι κάτοικοι έμειναν άνεργοι. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρη την ανάπτυξη της Γουχάν.

«Ανησυχώ πολύ ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα στη Γουχάν, επειδή υπήρξαν κάποιες υποτροπές της επιδημίας σε διάφορα μέρη της χώρας και ο αριθμός των φοιτητών στη Γουχάν είναι ιδιαίτερα μεγάλος».

Jiang Honghua – Προμηθεύτρια τροφίμων

«Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ολόκληρη η οικογένειά μου ήταν μαζί, ήταν κάτι πολύ σπάνιο και ένιωσα πολύ χαρούμενη», είπε η Jiang, μοιράζοντας φωτογραφίες των παιδιών της που παίζουν.

«Νόμιζα ότι το 2020 ήταν εντάξει – ένιωσα τυχερή που μπορούσα να διατηρήσω τα προς το ζην ολόκληρης της οικογένειας. Ελπίζω το 2021 να έχω καλή δουλειά».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων