Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Reuters: Ένα ρομπότ νοσοκόμος βοηθάει τους Ιταλούς γιατρούς να προστατευθούν από τον κορωνοϊό

Ο Tommy είναι ένα από τα έξι νέα ρομπότ που βοηθά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να φροντίσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Circolo στο Varese, μια πόλη στην περιοχή της βόρειας Λομβαρδίας που είναι το επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία.

“Είναι σαν να έχεις άλλη νοσοκόμα χωρίς προβλήματα που σχετίζονται με λοίμωξη”, δήλωσε ο γιατρός Francesco Dentali, διευθυντής εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο.

Τα ρομπότ μικρού μεγέθους με μεγάλα μάτια που αναβοσβήνουν μετακινούνται σε δωμάτια, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να φροντίζουν άλλους που βρίσκονται σε πιο σοβαρές συνθήκες.

Παρακολουθούν παραμέτρους από τον εξοπλισμό του δωματίου, μεταφέροντας τις ελλείψεις στο προσωπικό του νοσοκομείου. Τα ρομπότ έχουν πρόσωπα με οθόνη αφής που επιτρέπουν στους ασθενείς να καταγράφουν μηνύματα και να τα στέλνουν στους γιατρούς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Tommy και οι συνεργάτες του στην υψηλή τεχνολογία επιτρέπουν στο νοσοκομείο να περιορίσει την ποσότητα άμεσων επαφών γιατρούς και νοσηλευτών με τους ασθενείς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Περισσότεροι από 4.000 ιταλοί υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν προσβληθεί από τον ιό που θεραπεύει τα θύματα στην Ιταλία και έχουν πεθάνει 66 γιατροί.

Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία, η πιο σκληρά πληγείσα χώρα από θανάτους, έφτασε τις 13.000 την Τετάρτη, πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων θανάτων.

«Χρησιμοποιώντας τις ικανότητές μου, το ιατρικό προσωπικό μπορεί να έρθει σε επαφή με τους ασθενείς χωρίς άμεση επαφή», εξήγησε ο Tommy το ρομπότ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον γιο ενός από τους γιατρούς.

Ο Tommy και οι άλλοι νοσοκόμοι ρομπότ του έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα – δεν υπόκεινται σε εξάντληση. Μια γρήγορη φόρτιση των μπαταριών και επιστρέφουν στη δουλειά στο θάλαμο.

Reuters: Tommy the robot nurse helps keep Italy doctors safe from coronavirus

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων