Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Reuters: Η Γερμανία σχεδιάζει πακέτο 57 δισ. για τους δήμους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχεδιάζει ένα πακέτο βοήθειας αξίας 57 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους δήμους να αντιμετωπίσουν την πτώση των φορολογικών εσόδων που προκλήθηκαν από την κρίση του κορονωϊού.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμη και τώρα που το lockdown για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού σταδιακά αίρεται. Η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει πλήξει τα φορολογικά έσοδα και άφησε μια τεράστια τρύπα στα Ταμεία.

Το πακέτο βοήθειας του Σολτς στοχεύει να βοηθήσει τις πόλεις να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά τους, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που έχει στην κατοχή του, το Reuters. Το σχέδιο προβλέπει επίσης επιπλέον ανακούφιση για ορισμένους υπερχρεωμένους δήμους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει οι 16 πολιτειακές κυβερνήσεις να αναλάβουν το μισό του κόστους και το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε το έγγραφο.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων, όπως η κατασκευή δρόμων και γεφυρών, καθώς και ο εκσυγχρονισμός σχολείων και νοσοκομείων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η πτώση των φορολογικών εσόδων δεν θα εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα άλλο πακέτο φορολογικών κινήτρων τον επόμενο μήνα και ότι τα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τους δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Γερμανία αναμένει ότι τα συνολικά δημόσια φορολογικά έσοδα θα φτάσουν τα 98,6 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα φέτος από τις αρχικές προβλέψεις πριν από την εκδήλωση του κορωνοϊού, με τους δήμους να αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό κενό άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεσοπρόθεσμα έως το 2024, η τρύπα στα φορολογικά έσοδα των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων καθώς και των δήμων φαίνεται να διευρύνεται στα 315,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων