Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Reuters: Γιατί όποιος εμβολιαστεί με το Sputnik V πρέπει να ξεχάσει το αλκοόλ για δύο μήνες;

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η προειδοποίηση ενός αξιωματούχου ότι όποιος εμβολιαστεί κατά του COVID-19 με το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας θα πρέπει να εγκαταλείψει το αλκοόλ για σχεδόν δύο μήνες, προκάλεσε αντίδραση σε ορισμένους Ρώσους που θεωρούν την συγκεκριμένη οδηγία παράλογη.

Η Άννα Πόποβα, επικεφαλής του παρατηρητή για την υγεία των καταναλωτών, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Komsomolskaya Pravda την Τρίτη ότι οι πολίτες πρέπει να σταματήσουν να πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη από τις δύο ενέσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουν να απέχουν για άλλες 42 ημέρες, συμβούλεψε.

Το Sputnik V, που έχει λάβει άδεια υπό μια επιταχυνόμενη διαδικασία πριν από το τέλος των κλινικών δοκιμών, έχει δοθεί σε γιατρούς, στρατιώτες, δασκάλους και κοινωνικούς λειτουργούς σε πρώτη φάση, με μεγάλη ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο που πρόκειται να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα. Υπάρχουν 21 ημέρες μεταξύ των δύο ρωσικών εμβολίων εμβολίου.

«Αυτό με ενοχλεί πραγματικά», είπε η Έλενα Κρίβεν, κάτοικος της Μόσχας. «Είναι απίθανο να μην μπορώ να πίνω για 80 ημέρες και θεωρώ ότι το άγχος στο σώμα να σταματήσει το αλκοόλ, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής περιόδου, θα ήταν χειρότερο από το (παρενέργειες του) εμβολίου και οφέλη », είπε.

Ο Κρίβεν αναφερόταν στις κύριες αργίες της Πρωτοχρονιάς Πολλοί Ρώσοι θα περάσουν τις πρώτες 10 ημέρες του 2021 χαλαρώνοντας στο σπίτι ή στο εξωτερικό, μια περίοδος που σχετίζεται με την υψηλότερη χρήση αλκοόλ.

Οι Ρώσοι είναι από τους βαρύτερους πότες στον κόσμο, αν και η κατανάλωση έχει μειωθεί απότομα από το 2003. Η Πόποβα προειδοποίησε ότι το αλκοόλ θα μειώσει την ικανότητα του σώματος να ενισχύσει την ανοσία στο COVID-19. «Είναι μια πίεση στο σώμα. Αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να έχουμε ισχυρή ανοσοαπόκριση, μην πίνετε αλκοόλ », είπε.

Η συμβουλή της αντικρούθηκε από τον Alexander Gintsburg, τον δημιουργό του εμβολίου Το κανάλι Sputnik V Twitter την Τετάρτη δημοσίευσε τις πολύ διαφορετικές συμβουλές του πάνω από μια εικόνα του ηθοποιού του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο αυξάνοντας ένα ποτήρι σαμπάνιας.

«Ένα ποτήρι σαμπάνιας δεν θα βλάψει κανέναν, ούτε καν το ανοσοποιητικό σας σύστημα», είπε ο Γκίντσμπουργκ. Είπε ότι θα ήταν συνετό να μειωθεί η χρήση αλκοόλ κατά ένα λογικό ποσό, ενώ ο οργανισμός αύξησε την ασυλία, αλλά είπε ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε εντελώς.

Ωστόσο, ήταν κρίσιμο, για να αποφύγετε το αλκοόλ τρεις ημέρες πριν και μετά τις δύο ενέσεις που απαιτούνται. Είπε ότι τέτοιες συμβουλές ήταν οι ίδιες για όποιον εμβολιαζόταν σε όλο τον κόσμο και όχι συγκεκριμένα για τη Ρωσία ή το Σούτνικ.

Το θέμα δημιούργησε έντονη συζήτηση στα κοινωνικά μέσα.

«Θα έπρεπε να είχατε μιλήσει (για τη μείωση του αλκοόλ) πρώτα», έγραψε ένας χρήστης του Facebook, ο Pavel Goriachkin. “Είναι απολύτως αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μας.”

Ένας άλλος χρήστης, ο Konstantin Roninyo, έγραψε:

«Ακόμη και δεν θα εγγραφώ για αυτό, παρά το ποτό σπάνια. Το να πιείς ένα ποτό στο Νέο Έτος είναι ιερό! ”

Άλλοι δήλωσαν ότι οι αντιφατικές συμβουλές και η εμπειρία τους έδειξαν ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις συστάσεις της Popova.

«Έψαχνα ότι δεν υπήρχε αύριο μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τρυπήματος», είπε ένας κάτοικος της Μόσχας, ο οποίος δεν ήθελε να ταυτιστεί. «Και έχω βάλει αντισώματα από τα αυτιά μου

Reuters: Don’t mix Sputnik vaccine with alcohol, says Russian official. Some recoil
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων