Οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να ανακάμψουν σημαντικά το 2021, καθώς το νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος στέλεχος του κορονοϊού και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που έχει επιφέρει απειλούν να επιδεινώσουν την ήδη ασθενική ζήτηση για καύσιμα.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters κατά το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, όπου 39 οικονομολόγοι και αναλυτές δίνουν μέση τιμή για το πετρέλαιο το επόμενο έτος στα 50,67 δολάρια το βαρέλι.
Παρότι η μέση τιμή είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, βάσει της οποίας η μέση τιμή του πετρελαίου θα κυμαινόταν το 2021 στα 49,35 δολάρια το βαρέλι, είναι οριακά χαμηλότερη από την τιμή διαπραγμάτευσης του Brent την Πέμπτη, στα 51 δολάρια.
Για τα συμβόλαια του αργού τύπου West Texas Intermediate η μέση τιμή για το επόμενο έτος τοποθετείται στα 47,45 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Reuters. Τιμή επίσης ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών τον Νοέμβριο, για 46,40 δολάρια το βαρέλι, αλλά και πάλι ελαφρώς χαμηλότερη από τα 48 δολάρια που διαπραγματεύεται το WTI στις συναλλαγές της Πέμπτης.
Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία τον Δεκέμβριο αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων και το ενδεχόμενο νέων συστάσεων για αποφυγή μετακινήσεις, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη σταδιακή διάθεση των εμβολίων μπορεί να περιορίσουν περαιτέρω την άνοδο των τιμών του καυσίμου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό διάθεσης των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι η ζήτηση δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη του 2022 ή πριν το 2023.
“Τα νέα στελέχη του κορονοϊού ενδεχομένως να περιπλέξουν τις προοπτικές του πετρελαίου και να οδηγήσουν σε πιο αυστηρά lockdowns που θα εξανεμίσουν τη ζήτηση για το αργό το πρώτο τρίμηνο” του νέου έτους, σημειώνει ο Edward Moya, αναλυτής αγοράς της OANDA.
“Τα νέα lockdowns και η προσεκτική αύξηση της παραγωγής από το σχήμα του OPEC+ θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους”, προσθέτει.
Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+, έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τις περικοπές στην παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο.
Στις 4 Ιανουαρίου μάλιστα, έχει προγραμματιστεί νέα σύνοδος των μελών του OPEC+ για τον καθορισμό της στρατηγικής τους το επόμενο διάστημα, όπου θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των περικοπών κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια τον Φεβρουάριο.
“Εάν ο OPEC+ μειώσει τις περικοπές στην παραγωγή του πολύ γρήγορα, επικρέμαται η απειλή υποχώρησης των τιμών. Αλλά η μείωση γίνει πολύ αργά (και οι τιμές αυξηθούν σημαντικά), θα μπορούσε να αφήσει χώρο ώστε να αυξηθεί ξανά η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ”, σημειώνει από την πλευρά του ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch.
Από την αρχή του έτους πάντως μέχρι σήμερα τα συμβόλαια του Brent και του WTI καταγράφουν απώλειες της τάξης του 20%, αν και η τιμή του Brent έχει υπετριπλασιαστεί από τον Απρίλιο, όταν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 20 και πλέον ετών, των 15,98 δολαρίων το βαρέλι.