Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Reuters: Η Wall Street κλείνει το 2020 με κέρδη που δημιουργούν «αμηχανία πλούτου»

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου εισήλθαν στην κρίση του covid-19 όντας σε πολύ καλή κατάσταση και αναδύονται με αμηχανία πλούτου.

Οι δανειστές της Wall Street αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τις συναλλαγές τους σε αγορές που είναι αρκετά ταραχώδεις και ολοκληρώνουν το 2020 γεμάτες κεφάλαια, έχοντας αποστολή στο νέο έτος να τα ξοδέψουν με ένα λογικό τρόπο.

Είναι τόσο ευδιάκριτο το απροσδόκητο εμπόριο των τραπεζών, το οποίο φαίνεται εξόφθαλμα από το διάστημα. Οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες – η JPMorgan, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Bank of America – κέρδισαν 84 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα των συνδυασμένων αγορών κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα. Αυτό μπορείτε να το ερμηνεύσετε ως κέρδη 112 δις. σε ετήσια βάση, αριθμός που είναι μεγαλύτερος κατά 35 δισ δολάρια από τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών. Η σημαντική ενίσχυση στα παραπάνω νούμερα προέρχεται από από τις αναταράξεις που επέφερε η πανδημία, την υποστήριξη κεντρικών τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αμερικάνικες εκλογές. Ακόμα, αποκόμισαν επιπλέον 7 δις. δολάρια από εκδόσεις μετοχών και ομολόγων.

Έπονται οι συνέπειες από τον προεπιλεγμένο τυφώνα που δεν έγινε ποτέ. Οι Mega-lenders JPMorgan, Citi, Wells Fargo και BofA διέθεσαν 52 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για την κάλυψη μελλοντικών πιστωτικών απωλειών . Στην JPMorgan, οι στοιχειώδεις προβλέψεις ήταν μάξιμουμ 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Jamie Dimon λέει ότι τα επίπεδα του κακού χρέους φαίνονται «μεγάλα», κυρίως επειδή τα κυβερνητικά κίνητρα έχουν κρατήσει τους δανειολήπτες σε καθεστώς επιβίωσης.

Τέλος, υπάρχει η ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών. Τα έξι μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street διαθέτουν 128 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα κεφάλαια από αυτά που χρειάζονται επίσημα με βάση τις εκθέσεις τους για το τρίτο τρίμηνο, υποβοηθούμενα από τη ζήτηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να σταματήσουν την επαναγορά των μετοχών. Η ανερχόμενη επικεφαλής της Citi, Jane Fraser θα παραλάβει πλεόνασμα που ισοδυναμεί με περισσότερο από το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Και οι αποταμιευτές συγκεντρώθηκαν στις μεγάλες τράπεζες.

Και τι θα κάνουν με όλη αυτή τη λεία; Οι έμποροι τραπεζών τα στελέχη και οι μέτοχοι θα θελήσουν από ένα κομμάτι. Τα χαμηλά επιτόκια δημιουργούν αρκετές μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Όμως η Γουόλ Στριτ χρωστάει κάποιες ευχαριστίες στην κυβέρνηση και τους φορολογούμενους. Το καθήκον των τραπεζών το 2021 είναι να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία – και να επιστρέψουν κέρδη που δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα δικά τους.

Πηγή: Reuters: Wall Street ends 2020 with embarrassment of riches

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων