Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής, εντείνουν το ενδιαφέρον των ξένων Μέσων για τη χώρα μας, καθώς, οι εξελίξεις του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικεντρώνεται, σύμφωνα με το protothema.gr, σε σημερινό του άρθρο στις αδιέξοδες συνομιλίες στο Παρίσι με την τρόικα στις 26 Νοεμβρίου, που «γκρέμισαν» τις θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως επισημαίνεται στο άρθρο.
«Ήταν 26 Νοεμβρίου, σχεδόν δύο μήνες από τώρα, όταν στο Παρίσι η ελληνική πλευρά συναντήθηκε με τα μέλη της Τρόικας για να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες της τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος.Οι συζητήσεις κατέληξαν σε ναυάγιο.
«Στα μέσα Νοεμβρίου φάνηκε η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ως προς τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό. Η Τρόικα έκανε λόγο για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να εξευρεθούν, ενώ η ελληνική πλευρά μιλούσε για 500 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν εξαγριωθεί από το αίτημα των δανειστών να αυξηθεί το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ένα δισεκατομμύριο του προηγούμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές, στις 29 Νοεμβρίου, που τους έλεγε πως το 2015 θα είναι χρονιά υψηλής ανάπτυξης και μείωσης του κινδύνου, επομένως το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να μειωθεί», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άκαμπτη στάση των δανειστών οδήγησε την Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Και συνεχίζει, λέγοντας: «Οι δανειστές απάντησαν πως ήθελαν περισσότερα χρήματα στο αποθεματικό σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας που θα οδηγούσε σε εκλογές, άρα σε καθυστέρηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα χτυπούσε τους στόχους του προγράμματος».
Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα, παραδέχεται στο Reuters: «Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Μας έδιναν την εντύπωση (οι Τροϊκανοί) πως δεν είχε σημασία τι είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν». Όπως σημειώνει και το πρακτορείο, μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντ’ αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη.
«Πολιτική αυτοκτονία Σαμαρά πιθανά νέα μέτρα λιτότητας»
Την ίδια ώρα το δημοσίευμα σχολιάζει την πολιτική Σαμαρά. Όπως σημειώνει το άρθρο, οι έντονες συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο, απλώς οι Έλληνες αξιωματούχοι θεώρησαν πως η αδιάλλακτη στάση τους είχε τη ρίζα της σε ένα δεδομένο: ήταν αβέβαιο αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιβίωνε από τη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου. Δεν θα είχε νόημα για την Τρόικα να εκταμιεύσει την τελευταία δόση και να πει πως η συμφωνία επιτεύχθηκε όταν ήξεραν πως θα έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που είναι αντίθετο με τη λιτότητα και θα τα διαγράψει όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα.
Για τον Σαμαρά, όμως, είχε σημασία καθώς το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα, όπως είχε υποσχεθεί, τον υποχρέωσε να μείνει χωρίς όπλα για να κερδίσει τους βουλευτές στη μάχη για την Προεδρική εκλογή, ενώ παρουσιάστηκε αποδυναμωμένος στα μάτια των ψηφοφόρων που έπεσαν στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη συρρίκνωση του πολιτικού κεφαλαίου του έφερε πιο νωρίς την προεδρική εκλογή, έχασε και πλέον προκάλεσε εθνικές εκλογές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γυρίσει πίσω το εκλογικό ρολόι, βγάζοντας τη χώρα εκτός ευρώ»
Φυσικά από το δημοσίευμα δεν θα μπορούσε να λείπει και η «σκιαγράφηση» των πολιτικών βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επενδυτές και οι δανειστές φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει πίσω το ρολόι σε πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αποδυναμώνοντας τη θέση της στην Ευρώπη και, ενδεχομένως, σπρώχνοντας τη χώρα εκτός ευρώ. Οι μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη πέραν του 10% νωρίτερα τον Ιανουάριο.
«Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απίθανο να ικανοποιήσουν τους δανειστές», σημειώνει η Μπλάνκα Κολενίκοβα, ανώτερη αναλυτής της IHS Global. «Το πρόγραμμα του κόμματος θα περιπλέξει, πιθανώς, τις διαπραγματεύσεις και είναι απίθανο να καταλήξουν θετικά».