Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναφέρει το Reuters, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Αθήνα και τα Σκόπια συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια διαμάχη, που έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες της μικροσκοπικής αλλά στρατηγικά τοποθετημένης πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα πιστεύει πως το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται μια εδαφική διεκδίκηση στη δική της βόρεια περιοχή. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συσπειρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα αυτό το μήνα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση.
Υπήρξαν μάλιστα προτάσεις για δύο ονόματα, όπως Βόρεια Μακεδονία ή Μακεδονία – Σκόπια, σημειώνει το Reuters.
«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα. Είπε πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν ήταν μόνο θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας και την «ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων».
Ως μέλος και των δύο, η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την γείτονα χώρα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά το όνομα «Μακεδονία» θεωρείται πως υποδηλώνει αλύτρωτες φιλοδοξίες στην βόρεια επαρχία της Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα θέμα που μερικές φορές προκαλεί μυστήριο στους ξένους, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες, υπογραμμίζει το Reuters.
Ο Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Τσίπρα πως δεν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για οποιεσδήποτε συνομιλίες, σημειώνοντας πως το παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία, έκλεισε.
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να επισκεφθεί και τις δύο χώρες την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συζητήσεις.