Με νωπές ακόμη τις μνήμες από τη νομισματική κρίση που συγκλόνισε την οικονομία της Τουρκίας μόλις πριν από δύο χρόνια εκατοντάδες Τούρκοι στέκονται υπομονετικά στην ουρά στην κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης για να αγοράσουν χρυσό.
Η οθόνη δείχνει αύξηση της τιμής του χρυσού κατά μια λίρα (0,166 $) σε μόλις 10 λεπτά.«Νομίζω ότι είναι η καλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή, γι ‘αυτό μετέτρεψα τα δολάρια μου για να αγοράσω χρυσό», λέει ένας 57χρονος συνταξιούχος αστυνομικός στο Reuters και προσθέτει: «Θα μπορούσα να σηκώσω όλες τις λίρες μου και να αγοράσω χρυσό αλλά φοβάμαι να πάω την τράπεζα αυτή τη στιγμή εξαιτίας του κορωνοϊού. «Την επόμενη μέρα που ο Ayhan αγόρασε το χρυσό του στις 6 Αυγούστου, η λίρα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό .
Οι Τούρκοι παραδοσιακά χρησιμοποίησαν το χρυσό ως αποταμίευση και μπορεί να υπάρχουν έως και 5.000 τόνοι από αυτό «κάτω από τα στρώματα» λέει ο Mehmet Ali Yildirimturk, αναπληρωτής επικεφαλής μιας ένωσης καταστημάτων χρυσού της Κωνσταντινούπολης.
Οι Τούρκοι μέσα σε 15 μέρες, «σήκωσαν» χρυσό αξίας 7 δισ. δολαρίων. Στις 7 Αυγούστου, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, και συνεχίζει να κινείται πέριξ αυτού, δείχνοντας την ανησυχία πως τα αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί από τις παρεμβάσεις στην αγορά.
Αν και ο χρυσός δεν ήταν ποτέ πιο ακριβός, οι πωλητές στο Μεγάλο Παζάρι λένε πως σχεδόν κανένας δεν εμφανίζεται για να πουλήσει τα χρυσά του κοσμήματα. Είναι μόνο αγοραστές.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με το sell-off στη λίρα, η κατοχή «σκληρών» assets όπως τα δολάρια και ο χρυσός στην Τουρκία εκτινάχθηκε κατά 15 δισ. δολάρια στο επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 220 δισ. δολαρίων.
Η ζήτηση έχει χαλαρώσει από τότε που οι Τούρκοι απέσυραν περίπου 2 δισ. δολάρια σε μετρητό σε ξένα νομίσματα από τις τράπεζές τους κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, όταν το lockdown επιβλήθηκε και η λίρα υποχώρησε στο τελευταίο της χαμηλό, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.