Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα σαφές προβάδισμα στον αγώνα για να αναπτύξει ένα εμβόλιο για να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19, με το πειραματικό εμβόλιο Sinovac Biotech (SVA.O) να γίνεται το δεύτερο και το τρίτο στον κόσμο που θα συμμετάσχει στις δοκιμές τελικού σταδίου αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο συνδυασμός της κακής απόδοσης της Κίνας σε ότι αφορά την παγκόσμια βιομηχανία εμβολίων, και ταυτόχρονα η πεποίθηση που επικρατεί παγκοσμίως πως η Κίνα είναι η χώρα από την οποία προήλθε ο κορωνοϊός, ένωσε το κράτος, τον στρατιωτικό και τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει μια ασθένεια που σκότωσε πάνω από 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεργάζονται στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να κερδίσουν τον αγώνα ανάπτυξης εμβολίων και η Κίνα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.
Η επιτυχία του στη μείωση των μολύνσεων COVID-19 καθιστά δυσκολότερη τη διεξαγωγή δοκιμών εμβολίων μεγάλης κλίμακας και μέχρι στιγμής μόνο μερικές άλλες χώρες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με αυτό. Μετά από προηγούμενα σκάνδαλα εμβολίων, το Πεκίνο θα πρέπει επίσης να πείσει τον κόσμο ότι πληροί όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας.
Ωστόσο, η χρήση εργαλείων στο οικονομικό πλαίσιο που έχει ενταχθεί η Κίνα έχει μέχρι στιγμής αποφέρει αποτελέσματα.
Αμφισβητώντας την παραδοσιακή κυριαρχία της Δύσης στη βιομηχανία, η Κίνα βρίσκεται πίσω από οκτώ από τους 19 υποψήφιους για εμβόλια σε ανθρώπινες δοκιμές, με τον πειραματικό πυροβολισμό του Sinovac και έναν που αναπτύχθηκε από κοινού από τον στρατό και τον CanSino μεταξύ των πρώτων.
Επικεντρώνεται επίσης κυρίως στην αδρανοποιημένη τεχνολογία εμβολίων – μια τεχνολογία που είναι πολύ γνωστή και έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εμβολίων κατά ασθενειών όπως η γρίπη και η ιλαρά – κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Αντίθετα, αρκετοί δυτικοί αντίπαλοι όπως η Moderna με έδρα τις ΗΠΑ (MRNA.O) και η CureVac της Γερμανίας και η BioNTech (BNTX.O) χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA, η οποία ποτέ δεν απέδωσε ένα προϊόν εγκεκριμένο από ρυθμιστικές αρχές.
Δοκιμές
Επί του παρόντος υπάρχουν μόνο δύο πειραματικά εμβόλια COVID-19 σε τελικές δοκιμές Φάσης III – ένα από το Sinopharm και ένα άλλο από το AstraZeneca (AZN.L) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το Sinovac’s πρόκειται να γίνει το τρίτο αργότερα αυτόν τον μήνα.
Για να επιταχύνει τη διαδικασία, η Κίνα επέτρεψε στους Sinopharm και Sinovac να συνδυάσουν τις δοκιμές Φάσης Ι και Φάσης II για τους υποψήφιους για εμβόλια. Για το πειραματικό εμβόλιο του CanSino, το ερευνητικό ινστιτούτο PLA έπαιξε βασικό ρόλο, με τα δύο να εργάζονται σε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό – μια παρόμοια προσέγγιση με την AstraZeneca’s. Το PLA έχει τη δική του διαδικασία έγκρισης για «στρατιωτικά ειδικά απαραίτητα φάρμακα» και ενέκρινε τη στρατιωτική χρήση του υποψηφίου που αναπτύχθηκε από την ερευνητική του μονάδα και το CanSino τον περασμένο μήνα.
Προκλήσεις
Ωστόσο, η Κίνα αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς η επιδημία έχει εξαφανιστεί στη χώρα, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες διεξαγωγής μεγάλων δοκιμών. Έκτοτε έχει μετατοπίσει την εστίασή της στο εξωτερικό, αλλά μόνο λίγες χώρες έχουν δείξει προθυμία να συνεργαστούν – ΗΑΕ, Καναδάς, Βραζιλία, Ινδονησία και Μεξικό. Ούτε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα εμβόλια COVID-19 της Κίνας καθώς εστιάζουν στα δικά τους έργα.
Η Κίνα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τα ζητήματα ποιότητας και ασφάλειας εμβολίων μετά από πολλά εδώ σκάνδαλα σχετικά με τα κατώτερα εμβόλια τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα θέσπισε πέρυσι νόμο για τη ρύθμιση της βιομηχανίας εμβολίων, με βαρύτερες κυρώσεις για πώληση και παραγωγή πλαστών ή χαμηλής ποιότητας εμβολίων από άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.
Reuters: ‘At war time speed’, China leads COVID-19 vaccine race
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής