Σφίγγει ο κλοιός της ΕΕ σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΕ θα περιοριστεί σε μία προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και πως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κυρώσεις.
Σχετικά με την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει ότι η Τουρκία “συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση” και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις “παράνομες γεωτρήσεις” της.
Σύμφωνα με το Reuters, για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών που ακόμα τελεί υπό συζήτηση, αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.
Τη δυσφορία των Ευρωπαίων ηγετών εξέφρασε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter όπου έγραψε: “Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η Τουρκία πλήττει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο για εναλλακτική τροφοδοσία και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρώπη.
Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει – Η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο φανερώνει την αδυναμία της Τουρκίας
“Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει, βάσει του διεθνούς δικαίου. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε άρθρο του στην εφημερίδα ”Τα Νέα”.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, “η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη αλλά αδυναμία”.
“Διαχρονικά, η γείτων αισθάνεται ότι ασφυκτιά υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και την οικονομική εκμετάλλευση της θάλασσας και, αν μπορούσε, θα επέβαλλε πολιτική διαπραγμάτευση, υπό το κράτος της απειλής ισχύος, για να τους αντικαταστήσει. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να συντηρεί καθεστώς έντασης, με έμπρακτες τακτικές αμφισβήτησης του εναέριου ή θαλάσσιου χώρου μας και με την απειλή γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ”, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι “η συνέχισή τους όχι μόνο δεν αποφέρει όφελος στην Τουρκία για τη δημιουργία τετελεσμένων, όχι μόνο δεν της επιτρέπει να ‘γκριζάρει’ περιοχές, αλλά την εκθέτει ως κράτος που προκαλεί αποσταθεροποίηση και εντείνει την απομόνωσή της”.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι “επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες”.
Πρέσβης Ρωσίας στην Ε.Ε. : Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ της
Υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της τάσσεται ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τζιζόφ.
Ο Βλαντιμίρ Τζιζόφ, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας ”το ΕΘΝΟΣ” για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας δήλωσε: «Η ρωσική θέση είναι γνωστή και είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ της. Οπότε, οτιδήποτε κι αν συμβεί στην περιοχή, θα πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα».