Τον προηγούμενο μήνα οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κατέγραψαν σημαντική αύξηση, ένα φαινόμενο προσωρινό που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα των διασυνδέσεων των χωρών της Νονοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά Ηλεκτρισμού του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 135 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ μέχρι τώρα βρίσκεται στα 124,96 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν πως εάν η μέση τιμή της μεγαβατώρας για τον Αύγουστο διαμορφωθεί μεταξύ 125-130 ευρώ, τότε δεν θα δούμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Με άλλα λόγια, η αγορά ήδη εκπέμπει ένα σήμα ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου.
Το υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν έχει καταλήξει εάν τελικά δοθούν επιδοτήσεις και τον επόμενο μήνα. Πάντως, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη και αφορά τις επιδοτήσεις του Αυγούστου, μπήκε ένα συγκεκριμένο φίλτρο. Ειδικότερα, οι καταναλωτές που ανήκουν σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, θα δικαιούνται επιδότηση μόνο στην περίπτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα 140 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Από την άλλη πλευρά και η αγορά περιμένει να δει εάν και τον επόμενο μήνα θα εφαρμοστεί η ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, πως το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αποφασίστηκε να επιβληθεί σε πρώτη φάση μόνο για τον Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης μέχρι και τρεις μήνες.
Παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν στο energygame.gr πως η διαμόρφωση των τιμών σε αυτά επίπεδα οφείλεται και στην ειδική εισφορά που επιβλήθηκε και πως «εάν παραμείνει δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις στη χονδρική και το Σεπτέμβριο, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε νέες επιδοτήσεις». Επομένως, τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στο μέλλον της εισφοράς. Παράλληλα, πηγές της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη λειτουργίας της αγοράς διαθέσιμης ισχύος για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτή την περίοδο καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, σε Ρουμανία και Βουλγαρία η μέση τιμή της μεγαβατώρας κινήθηκε χθες στα 154 ευρώ. Οι τιμές αυτές οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση και ως ένα βαθμό και στις γεωπολιτικές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την τιμή του φυσικού αερίου. Να σημειωθεί πως στην αγορά επικρατεί αβεβαιότητα που συνδέεται τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία (και το τι θα σημαίνει μια πιθανή διακοπή τον ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας λόγω της εκπνοής της σχετικής συμφωνίας διαμετακόμισης στο τέλος του χρόνου) όσο και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγείρεται το ερώτημα εάν θα καταγραφούν μετακινήσεις καταναλωτών προς άλλα τιμολόγια και αν θα υπάρχει στροφή ενδεχομένως προς τα σταθερά. Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία σχεδίου σε σχέση με τα πορτοκαλί τιμολόγια ώστε να μετατοπιστεί η κατανάλωση ενέργειας προς τις μεσημεριανές ώρες, που είναι πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας, επειδή παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους καταγράφεται πλεονάζουσα προσφορά.
Πηγή energygame.gr