Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ρίχνουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Νόμιμο καρτέλ στις τράπεζες ετοιμάζει η τρόικα και ξεκινά από τα επιτόκια καταθέσεων, κυρίως των προθεσμιακών.

Οι Επίτροποι που έχουν διοριστεί στις τράπεζες από τους δανειστές μας, θα απαιτήσουν τη μείωση των επιτοκίων και μάλιστα συντονισμένα από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες. Ο λόγος είναι ότι τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν υπέρογκο κόστος λειτουργίας.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος, θα αναλάβει να «πείσει» τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα για να μειώσουν τα επιτόκιά τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει κύμα φυγής των καταθέσεων από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, προς τις μικρότερες. Φυσικά αυτό θα γίνει σταδιακά και θα αφορά τις νέες συμβάσεις για προθεσμιακούς λογαριασμούς. Γι αυτό, η τραπεζική «πιάτσα» που ξέρει τι θα συμβεί ανανεώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συμβάσεις που αφορούν τους όρους για τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Το μνημόνιο είχε προαναγγείλει την τακτική αυτή που θα ακολουθηθεί καθώς έλεγε ότι η πολιτική στις καταθέσεις δεν θα θέτει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο. Η τράπεζα θα διασφαλίσει ότι η επιτοκιακή πολιτική στις καταθέσεις ενισχύει τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική της κερδοφορία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων