Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Robert Skidelsky: Η οικονομία, η κρίση και ο συσχετισμός με τον πολιτισμό

Στην προσπάθειά τους να θεσπίσουν καθολικούς νόμους, οι οικονομολόγοι αγνόησαν σκόπιμα τις ιδιαιτερότητες της ιστορίας και του πολιτισμού. Ο οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Thorstein Veblen συνέλαβε με εξαιρετικό τρόπο το ζήτημα αυτό. Σε ένα άρθρο του 1908, ο Veblen φαντάστηκε τους οικονομολόγους να εξηγούν τη συμπεριφορά «μιας συμμορίας των Αλεούτιων Νησιωτών που σπρώχνουν στο σπάσιμο και σερφάρουν με τσουγκράνες και μαγικά ξόρκια για τη σύλληψη των οστρακοειδών» όσον αφορά τη μεγιστοποίηση της χρησιμότητας.

Τον δέκατο όγδοο αιώνα, όσοι εργάζονταν πάνω στα οικονομικά αποφάσισαν να ευθυγραμμίσουν τις έρευνές τους με τις λεγόμενες «σκληρές» επιστήμες, ειδικά τη φυσική, σε αντίθεση με τις «ανθρωπιστικές» επιστήμες όπως ιστορία. Φιλοδοξία τους ήταν να οικοδομήσουν μια «φυσική» της κοινωνίας στην οποία οι κοινωνικές δομές υπόκεινταν εξίσου σε αμετάβλητους νόμους όπως οι φυσικές δομές.

Η εξουσία των οικονομικών βασίζεται στην ακρίβεια της συλλογιστικής και στην έμφαση στη μέτρηση. Οτιδήποτε μπορεί να μετρηθεί υπάρχει, ενώ οτιδήποτε δεν μπορεί είναι θέμα γνώμης, όχι γνώσης. (Οι συνεχείς προσπάθειες των επιστημόνων να αποκαλύψουν τις αιτίες και την πρόοδο του COVID-19 βασίζονται ακριβώς σε αυτήν τη μέθοδο.)

Η απόσπαση των οικονομικών από τον πολιτισμό είναι σοβαρό μειονέκτημα στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αλλά τώρα βλέπω σημαντική αξία σε αυτήν την πολιτιστική ουδετερότητα, επειδή παρέχει έναν «ασφαλή χώρο» για να σκεφτόμαστε εν μέσω των πολιτιστικών πολέμων που επί του παρόντος καταπνίγουν τη μη επιστημονική ευφυΐα και για τους οποίους οι δημοσιογράφοι αγαπούν να πιστοποιήσουν.

Το πρόβλημα στη τρέχουσα εκδήλωση του πολιτικού πολέμου αντικατοπτρίζει εν μέρει την έλλειψη εναλλακτικών ειδήσεων: τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να ζήσουν μόνο από την πανδημία, και η κανονική δραστηριότητα των οικονομικών, της πολιτικής και των διεθνών υποθέσεων βρίσκεται σε ακινησία.

Για να είμαστε σίγουροι, τα οικονομικά δεν απαλλάσσονται περισσότερο από αντιπαραθέσεις από άλλους τομείς. Αυτές οι συζητήσεις είναι έντονες. δημιουργούν πολιτικά κινήματα αντίδρασης, μεταρρύθμισης και επανάστασης. Αλλά σε πνευματικό επίπεδο, διέπονται από ένα πρωτόκολλο που οι συμμετέχοντες θεωρούν δεσμευτικό: ότι η καλύτερη λογική και οι καλύτερες αποδείξεις – με άλλα λόγια, η καλύτερη επιστήμη – μπορούν κατ ‘αρχήν να επιλύσουν αυτά τα επιχειρήματα. Οι πολιτισμικές προκαταλήψεις των πρωταγωνιστών δεν είναι όπλα που πρέπει να αναπτυχθούν στη μάχη των οικονομικών ιδεών, επειδή τα επιχειρήματα ad hominem ή ad feminam δεν προωθούν τη συζήτηση.

Ένα άλλο σημείο υπέρ των οικονομικών είναι ο έγκυρος ισχυρισμός του ότι είναι τυφλός σε σχέση με το χρώμα και το φύλο. Ο οικονομολόγος αντιμετωπίζει το άτομο μόνο ως καταναλωτής, λαμβάνοντας τις προτιμήσεις και τους προϋπολογισμούς του ως δεδομένο και αγνοώντας τι προκαλεί αυτά να είναι αυτά που είναι. Μερικοί οικονομολόγοι μπορεί να προτιμούν να επικεντρώνονται στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση ενώ ξεχωρίζουν από τα πολιτιστικά ζητήματα, ή να λένε ότι ο πολιτιστικός πόλεμος θα υποχωρήσει μόλις βελτιωθεί η οικονομία. Αλλά αυτό είναι να παραιτηθεί της ευθύνης και να επιλέξει τον εύκολο δρόμο που καλύπτεται από την ουδετερότητα της πειθαρχίας τους.

Project Syndicate: Economics and the Culture War
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων