Tα Think Tanks, ελληνιστί δεξαμενές σκέψεις, παίζουν σημαντικό ρόλο παγκοσμίως στην ανάλυση των δεδομένων, στην παροχή συμβουλών προς κυβερνήσεις, κόμματα η μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και στον εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου, ανάλογα με τη φύση τους. Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, που ιδρύθηκε το 1998, στην Αθήνα ως δεξαμενή σκέψης της Ν.Δ., κατάφερε να ξεπεράσει τα κομματικά όρια, συνομιλώντας παραγωγικά με την κοινωνία και προσελκύοντας νέους ανθρώπους στους κόλπους του. Το Ινστιτούτο σήμερα “βλέπει μπροστά”, ανοίγοντας δρόμους για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.
Το Rizopoulos Post φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη με την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, κα Ρόδη Κράτσα, μία δραστήρια και οραματική γυναίκα, με πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία -υπήρξε για σειρά ετών ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- και με διεθνείς επαφές, τις οποίες αξιοποιεί προς όφελος του Ινστιτούτου. Η κα Κράτσα αναφέρεται στη φιλοσοφία, τις μελλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις πλούσιες δράσεις του Ινστιτούτου στους τομείς των εκδόσεων, εκδηλώσεων και έρευνας.
Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύθηκε το 1998, έχοντας ως αποστολή του είναι τη μελέτη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής με γνώμονα την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και την ισόρροπη ανάπτυξη κράτους, αγορών και κοινωνίας, τη χρηστή διακυβέρνηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ποια η αποστολή και η γενικότερη “φιλοσοφία” του Ινστιτούτου στην σημερινή πραγματικότητα;
Σήμερα η χώρα αλλάζει, κινείται με ρυθμούς και προκλήσεις που δεν είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Η οικονομία της αγοράς και το κράτος μετασχηματίζονται, η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη κλυδωνίζεται σοβαρά και μετά τα πρόσφατα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι λόγω των πολλαπλών κρίσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη. Παράλληλα ο κόσμος αλλάζει, τρέχουν η ψηφιακή εποχή και η παγκοσμιοποίηση δημιουργώντας κερδισμένους αλλά και χαμένους, το γεωπολιτικό περιβάλλον μας γίνεται εκρηκτικό. Η χώρα αλλά και οι Έλληνες πολίτες πρέπει να βρουν τον βηματισμό τους και ο δημόσιος διάλογος να αναβαθμιστεί και να εμπλουτισθεί με θέματα πραγματικών προκλήσεων.
Το Ι.Δ.Κ.Κ. στοχεύει να συμβάλλει στην προετοιμασία σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για τα νέα δεδομένα με στόχο την σταθεροποίηση της θέσης μας στην Ενωμένη Ευρώπη, την ειρήνη, την βιώσιμη ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και απασχόληση και τελικά την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών. Αυτά προσπαθούμε με διάφορους τρόπους και δράσεις. Έχουμε αυτή την “πολυτέλεια” γιατί τα κόμματα με την πιεστική πολιτική καθημερινότητα δεν έχουν τα περιθώρια να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους για την προετοιμασία των πολιτών και των συνθηκών.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το έργο του Ι.Δ.Κ.Κ. και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις μας.
Έχετε αναπτύξει συστηματική συνεργασία με αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γενικότερες διεθνείς συνεργασίες με Think Tanks, διμερείς συνεργασίες, καθώς και συμμετοχή σε πολυμερή δίκτυα. Πείτε μας παραπάνω για τις συνεργασίες τόσο με ελληνικούς όσο και με ξένους φορείς;
Καλλιεργούμε συστηματικά την συνεργασία και την εξωστρέφεια προς κάθε κατεύθυνση στην χώρα μας και το εξωτερικό. Εκτός από τις παραδοσιακές μας σχέσεις και συμμετοχή σε δίκτυα πολιτικών ιδρυμάτων, είτε του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είτε όλου του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη, επεκτείνουμε τις συνεργασίες με πανεπιστημιακούς φορείς και Think Tanks (δεξαμενές σκέψεις) στην Αμερική, στον μεσογειακό χώρο (αραβικός κόσμος) και στις χώρες του Κόλπου προς το παρόν.
Αναδεικνύουμε την σημασία που έχουν οι εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ε.Ε. που βρίσκεται στην καρδιά των γεωπολιτικών προκλήσεων (κρίσεις στην μεσογειακή λεκάνη, προσφυγικό) και παράλληλα έχει την ειδική εμπειρία της δημοσιονομικής προσαρμογής και του αγώνα για ανάκαμψη.
Προωθούμε βέβαια και την συνεργασία με φορείς στην χώρα μας κυρίως Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια κοινωνικούς εταίρους, Πρεσβείες ξένων χωρών και παραρτήματα ξένων Ιδρυμάτων, η οποία καταλήγει συνήθως σ’ εκδηλώσεις – ημερίδες ανοικτές στο κοινό.
Πρόσφατα διοργανώσατε την ημερίδα “Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη: Τα προβλήματα και οι δυνατότητες”. Τέτοιες δράσεις θέτουν τη βάση για τον κοινωνικό διάλογο και για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας. Ποια τα συμπεράσματα της ημερίδας; Θα επαναληφθούν τέτοιες δράσεις;
Η ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι αποκεντρωμένη. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις αλλά και δυναμικά τοπικά κέντρα. Χρειάζεται αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης παράλληλα με περιφερειακή και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση με αναπτυξιακή στρατηγική, όπως περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά και τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ικανές ν’ αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Αυτό σημαίνει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα κυβερνητικό, τοπικό, περιφερειακό και με όλους τους οικονομικούς φορείς, με την κοινωνία των πολιτών.
Σημαίνει προσαρμογές στα νέα δεδομένα των αγορών όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην χωροταξία και πολεοδομία. Αν δεν υπάρξει μία συνεκτική στρατηγική, δεν θ’αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς ούτε οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Αττική και σε άλλες Περιφέρειες. Ξεκινήσαμε από τον Βόλο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προετοιμαζόμαστε για την Λαμία με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, στην Αττική είχαμε την ημερίδα που αναφέρατε στην Κηφισιά και προετοιμαζόμαστε για την Γλυφάδα και τον Δήμο Σαρωνικού προς το παρόν.
Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας δίνει έμφαση και στη Επιμόρφωση. Τί επιδιώκετε στον τομέα αυτόν; Πείτε μας παραπάνω για τις επιμορφωτικές δράσεις του Ινστιτούτου;
Ο πολίτης για να είναι χρήσιμος στον εαυτόν του και στην χώρα του, πρέπει να είναι ενημερωμένος. Και σήμερα η ενημέρωση χρειάζεται επιμόρφωση, γιατί τα δεδομένα είναι σύνθετα και δυσνόητα και συνεχώς εξελισσόμενα. Η διαμόρφωση των συνθηκών στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, η λήψη αποφάσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, είναι πολύπλοκες διαδικασίες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και τις παραδοσιακές γνώσεις Η επιστήμη σε όλους τους τομείς τεχνολογία, οικονομία τρέχει γρήγορα και αλλάζει τα δεδομένα. Ο κόσμος είναι αλληλοεξαρτώμενος κι ανταγωνιστικός. Για να μπορέσει λοιπόν ο πολίτης να προσδιορίσει τον εαυτό και την χώρα του σ’ αυτό το πλαίσιο, ν ’αξιοποιήσει ευκαιρίες, ν ’αποφύγει κινδύνους, να αξιολογήσει τους πολιτικούς, τα προγράμματα και τις αποφάσεις τους, χρειάζεται γνώση. Διαφορετικά περιθωριοποιείται και εύκολα πέφτει θύμα των λαϊκιστών. Το είδαμε με το Brexit, το ζούμε στην χώρα μας με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τ’ αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία και την κοινωνία.
Στον τομέα αυτόν λοιπόν θα ξεκινήσουμε με θέμα τον οικονομικό αναλφαβητισμό ο οποίος ευθύνεται για λανθασμένες προβλέψεις κι αποφάσεις, τόσο στην διαχείριση των προσωπικών οικονομικών όσο και των δημοσίων. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και γίνεται αντικείμενο αντιμετώπισης κι εκπαίδευσης από το σχολείο και την δια βίου μάθηση.
Σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, στην χώρα μας μόνο το 45% των πολιτών έχουν τις βασικές γνώσεις του οικονομικού αλφαβητισμού με τις γυναίκες και υπολείπονται των ανδρών.
Τέλος, ποιες οι μελλοντικές δράσεις του Ινστιτούτου τόσο από άποψη εκδόσεων, εκδηλώσεων και έρευνας κ.α.;
Έχουμε πολλά σχέδια παρ’ όλη την έλλειψη πόρων (βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση) και ανθρώπινου δυναμικού (εργαζόμαστε με εθελοντές). Θα σας αναφέρω τα πλέον άμεσα εκτός από αυτά που ήδη είπαμε.
Έχουμε εκδήλωση στην Αθήνα 31 Ιανουαρίου και στην Θεσσαλονίκη 1 Φεβρουαρίου με κύρια ομιλήτρια την Nicole Fontaine, πρ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρ. Υπουργό Βιομηχανίας της Γαλλίας με το κρίσιμο κι επίκαιρο θέμα την “Ευρώπη μετά το Brexit”. Προετοιμάζουμε παράλληλα και την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για το πρόβλημα του οικονομικού αναλφαβητισμού και την αντιμετώπισή του. Έπονται εκδήλωση για τις κλιματικές αλλαγές και τις νέες μορφές ενέργειας, την μεγάλη πρόκληση της εποχής μας και επίσης εκδήλωση, για τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας (ψηφιακή οικονομία, επιχειρηματικότητα) και την προετοιμασία των γυναικών για την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διεθνείς έρευνες καταγράφουν υποβάθμιση ποσοτική και ποιοτική των γυναικών στην αγορά εργασίας στην χώρα μας. Η έκδοσή μας που θα κυκλοφορήσει άμεσα θα περιλαμβάνει τις εργασίες της ημερίδας με τίτλο “Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη. Εκδημοκρατισμός και κοινή ευημερία”.
Τα υπόλοιπα τα οποία είναι σίγουρα ενδιαφέροντα τ’ αφήνω για να τα συζητήσουμε αργότερα, αφού μας προσφέρετε αυτό το βήμα διαλόγου κι ενημέρωσης, ανέφερε κλείνοντας η κα Κράτσα, ανανεώνοντας το ραντεβού του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής με το Rizopoulos Post.