Η πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, ενεργό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύει το νέο περιβάλλον διαλόγου στην Ευρώπη για την επιστροφή πολιτισμικών θησαυρών από τα ευρωπαϊκά μουσεία στις χώρες προέλευσης κι επισημαίνει ότι πρέπει να το αξιοποιήσει η χώρα μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Η απόφαση του Προέδρου Εμμ. Μακρόν για την επιστροφή των αφρικανικών θησαυρών από τα Μουσεία της Γαλλίας στις χώρες προέλευσής τους, ασκεί μία ηθική πίεση παντού που πρέπει ν’ αξιοποιηθεί και για τη δική μας εθνική υπόθεση. Ήδη στη Μ. Βρετανία γίνεται συζήτηση για τον “μακροπρόθεσμο δανεισμό” στην Αιθιοπία των εκπληκτικών εκθεμάτων που υπάρχουν στο V and A Μουσείο.
Και το σημαντικό είναι ότι ο ίδιος ο Διευθυντής του Μουσείου κ Tristram Hunt χαρακτηρίζει αυτή τη διαδικασία ως πρώτο βήμα τονίζοντας επίσης την ανάγκη να εκπαιδευτεί και η βρετανική κοινή γνώμη προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνει η Ρόδη Κράτσα.
Και συνεχίζει: «Έτσι είναι σημαντικό επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν τις παραμέτρους στη Μ. Βρετανία που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε. Ενώ αυξάνει στην κοινή γνώμη, η θετική άποψη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπάρχει, ακόμα ριζωμένο στη συνείδηση των βρετανών και όχι μόνο, ότι η παραμονή των θησαυρών από διάφορες περιοχές και πολιτισμούς στα μεγάλα Μουσεία του κόσμου είναι πλεονέκτημα λόγω της διεθνούς επισκεψιμότητας και ακτινοβολίας τους και λόγω των υψηλών προδιαγραφών προστασίας και συντήρησης των εκθεμάτων.
Για το λόγο αυτό, σε όλες μου τις προσπάθειες, αναδεικνύω τρία επιχειρήματα. Πρώτον, ότι η επιστροφή στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση επανένωσης των Γλυπτών στο φυσικό τους χώρο. Δεύτερον, ότι το Μουσείο έχει υψηλότατα ποσοστά διεθνούς επισκεψιμότητας και τρίτον, οι μέθοδοι και οι συνθήκες προστασίας είναι υψηλότεροι και αυτών των μεγάλων μουσείων του κόσμου.
Σημαντικά είναι και τα πρόσφατα σχετικά άρθρα της Guardian και των Financial Times για την υποστήριξη της επιστροφής των Γλυπτών μας. Βέβαια περιστατικά όπως αυτά της κλοπής των εκθεμάτων από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που συνέβη προ ετών, εκθέτουν σοβαρά τη χώρα μας και δεν συνηγορούν στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε την κοινή διεθνή γνώμη.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από τη χώρα μας σε συνεργασία με τις Επιτροπές Υποστήριξης στις διάφορες χώρες κυρίως ευρωπαϊκές και ενιαία σταθερή γραμμή. Αυτό έχω αποκομίσει από τη δραστηριότητά μου στο δίκτυο των ευρωπαϊκών επιτροπών και αυτό ανεδείχθη από την εκδήλωση και τον διάλογο που διοργάνωσα με το θέμα αυτό, μεταξύ των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Επιτροπών, ευρωβουλευτών, παραγόντων των θεσμικών οργάνων, δημοσιογράφων διεθνών μέσω και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.