Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Ρωσία: Επεκτείνεται η ναυτική βάση στη Συρία

Οι Ρώσοι βουλευτές επικύρωσαν συμφωνία για την επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία πρόκειται να είναι πλέον μόνιμη.

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη στις 18 Ιανουαρίου μεταξύ της Δαμασκού και της Μόσχας και η οποία πρόκειται να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από τους Ρώσους γερουσιαστές, σηματοδοτεί την επιθυμία της Μόσχας να διατηρήσει μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία στη Συρία, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση της μερικής αποχώρησης των Ρώσων στρατιωτών από τη χώρα.

Η συριακή κυβέρνηση «έδωσε την άδειά της στη Ρωσική Ομοσπονδία για να επεκτείνει τις ναυτικές της εγκαταστάσεις καθώς και για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές» του λιμανιού της Ταρτούς.

Η συμφωνία ρυθμίζει επίσης την είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Συρίας και τα λιμάνια της χώρας. Έως και 11 πολεμικά πλοία της Ρωσίας μπορούν να ελλιμενίζονται ταυτόχρονα σε αυτή τη ναυτική βάση. Εχει ισχύ 49 έτη ενώ υπάρχει πρόβλεψη για αυτόματη ανανέωση κάθε 25 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχει διαφωνία από κάποια από τις πλευρές.

Η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στηρίζοντας τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποχώρηση «ενός σημαντικού μέρους» της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης από τη Συρία, λίγες ημέρες προτού η Μόσχα ανακοινώσει «την πλήρη απελευθέρωση» της χώρας από το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο ο Πούτιν διευκρίνισε ότι θα παραμείνουν η ρωσική αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ καθώς και η ναυτική βάση στην Ταρτούς.

«Η Ρωσία θα μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν τις υποδομές του λιμανιού της Ταρτούς», υπογράμμισε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ παρουσιάζοντας το κείμενο της συμφωνίας στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

Βάσει της συμφωνίας η Ρωσία θα μπορέσει να επεκτείνει τη βάση της στην Ταρτούς για να φτάσει έως και τα 240 στρέμματα, διευκρίνισε ο ίδιος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img