Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος ώστε να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο προωθώντας έναν νέο νόμο που θα του εξασφαλίζει έναν νέο, προνομιακό ρόλο εξουσίας στη χώρα του, όταν τελικά εγκαταλείψει το αξίωμα του προέδρου.
Τα παραπάνω ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η Daily Mail, κάνοντας λόγο για «σπάνια ένδειξη» ότι ο Πούτιν δεν προτίθεται να παραμείνει πρόεδρος της χώρας του μέχρι το τέλος της ζωής του, όπως ίσως θα περίμεναν κάποιοι.
Η νέα νομοθεσία που προωθείται εσπευσμένα για ψήφιση από τη ρωσική βουλή θα δίνει τη δυνατότητα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να διοριστεί ισόβιος γερουσιαστής, αν και όταν αποφασίσει τελικά να εγκαταλείψει το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Το εν λόγω προσχέδιο νόμου κατατέθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν και εγγυάται σε έναν πρώην πρόεδρο-γερουσιαστή νομική ασυλία και άλλου είδους κρατικά προνόμια, μέχρι το τέλος της ζωής του.
Σύμφωνα με το RT, η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα θεωρηθεί «σημάδι» ότι προετοιμάζεται το έδαφος για μια μεταβίβαση εξουσίας στη Ρωσία.
Βάσει της νέας νομοθεσίας που προωθείται, ο 68χρονος Πούτιν και οποιοσδήποτε άλλος μελλοντικός πρόεδρος θα έχουν το δικαίωμα μέσα σε τρεις μήνες από την αποχώρηση από το αξιώμά τους να γίνουν ισόβια μέλη του Συμβουλίου της Γερουσίας, δηλαδή της άνω βουλής της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας.
«Η Ρωσία ουσιαστικά αντιγράφει το παρωχημένο βρετανικό σύστημα των ισόβιων μελών της Βουλής των Λόρδων», εξηγεί μια πηγή της βρετανικής εφημερίδας από τη Μόσχα.
Σημειώνεται οτι πριν από τέσσερις μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να του επιτρέπεται να διεκδικήσει μια νέα εξαετή θητεία το 2024, και ξανά το ίδιο το 2030. Αυτή η αναθεώρηση του συντάγματος, που πραγματοποιήθηκε μετά από εθνική ψηφοφορία η οποία θεωρήθηκε «στημένη» από τη Δύση, σήμαινε για πολλούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μείνει στην εξουσία μέχρι τα 83 του χρόνια.
Η νέα αυτή εξέλιξη δείχνει τέλικά οτι ίσως και να μην ισχύει αυτό, και ότι προτίθεται αργά ή γρήγορα να προτείνει έναν διάδοχο. Εκτός φυσικά εάν ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί απλά να εξασφαλίσει ένα δίχτυ ασφαλείας, σε περίπτωση που προβλήματα υγείας τον υποχρεώσουν να αποσυρθεί νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε.