Στη Ρωσία, αποφεύχθηκε την ύστατη ώρα η εμφύλια σύρραξη στη χώρα που θα είχε απρόβλεπτες διαστάσεις για τη Μόσχα, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη. Η διαμεσολάβηση Λουκασένκο προς τον Γεβγκένι Πριγκόζιν σταμάτησε την προέλαση της Wagner προς τη Μόσχα, ενώ οι μισθοφόροι αποσύρθηκαν και από το Ροστόφ. Η επόμενη ημέρα του δραματικού περασμένου 24ωρου στη Ρωσία, βρίσκει τη Μόσχα να παραμένει σε «αντι-τρομοκρατικό καθεστώς», την ηρεμία να έχει επανέλθει στο Ροστόφ και τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο Πούτιν ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι τώρα.
Με σέλφι φωτογραφίες κι εγκάρδιες χειραψίες οι κάτοικοι του Ροστόφ αποχαιρέτησαν τον Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο κόσμος κατέγραψαν στο κινητό του την αποχώρηση των μαχητών από την πόλη. Κάποιοι είχαν βάλει λουλούδια στην κάνη άρματος μάχης. Στις εκδηλώσεις λατρείας, οι μισθοφόροι απάντησαν πυροβολώντας στον αέρα.
Νωρίτερα, η μισθοφορική Βάγκνερ και το Κρεμλίνο, με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου Προέδρου Λουκασένκο, κατέληγαν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης, με απώτερο στόχο και από τις δύο πλευρές να αποτραπεί η αιματοχυσία.
«Ήθελαν να διαλύσουν την εταιρία μισθοφόρων Βάγκνερ. Ξεκινήσαμε μια πορεία δικαιοσύνης στις 23 Ιουνίου. Μέσα σε 24 ώρες φτάσαμε σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Σε αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα από το αίμα των μαχητών μας. Τώρα ήρθε η στιγμή που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώ την ευθύνη, ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από τη μία πλευρά, γι` αυτό αναστρέφουμε τις φάλαγγές μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα του πεδίου σύμφωνα με το σχέδιο» ανέφερε ο επικεφαλής της Βάγκνερ.
Στη συμφωνία αναφέρεται ότι ο αρχηγός της Βάγκνερ μετακομίζει στη Λευκορωσία, όπου διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς με τον Λουκασένκο. Ανάμεσα στις εγγυήσεις που έλαβε η μισθοφορική οργάνωση, προκειμένου να σταματήσει την προέλαση της μόλις 120 χλμ από τη Μόσχα, είναι η απαλλαγή του Πριγκόζιν από τις κατηγορίες για ανταρσία και την απορρόφηση από το ρωσικό στρατό όσων μισθοφόρων δε συμμετείχαν στην ανταρσία.
Παράλληλα δε θα τιμωρηθούν όσοι μαχητές πήραν μέρος. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στις δηλώσεις του που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του Πριγκόζιν. Όπως είπε « Ο υπέρτατος στόχος ήταν να αποφευχθεί η αιματοχυσία και η εσωτερική αντιπαράθεση με απρόβλεπτα αποτελέσματα».
Οι αναλυτές μιλούν για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, που έβαλε τέλος στη σοβαρότερη απειλή για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του, μία απειλή, που αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες στο Κρεμλίνο και στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
«Προφανώς, πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέγερση, που είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν πιστεύω πραγματικά ότι ο Πριγκόζιν θα επιχειρούσε κάτι ανάλογο και θα προσπαθούσε να φτάσει στη Μόσχα εξαιρετικά γρήγορα, εάν δεν προσδοκούσε την στήριξη της Μόσχας. Θεωρώ ότι θα το διαπιστώσουμε στο εγγύς μέλλον. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η απόλυτη νευρικότητα όσων βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, εκτίμησε ο Γιάνις Σαρτς, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Επικονωνιών του ΝΑΤΟ.
Ο απόστρατος στρατηγός της Μ. Βρετανίας, Ρίτσαρντ Μπάρονς, επισήμανε ότι « Είναι ένα τεράστιο σοκ για τη ρωσική πολιτική, ένα τεράστιο σοκ για το καθεστώς του Προέδρου Πούτιν. Και μπορεί να είναι προάγγελος για πολύ πιο ταραγμένες εποχές για το καθεστώς στο μέλλον».
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν ενδείξεις από τα μέσα Ιουνίου, ότι επίκειται ανταρσία. Θεωρούν μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είχε ενημερωθεί σχετικά τουλάχιστον μια ημέρα πριν εκδηλωθεί από τον ίδιο τον Πριγκόζιν.
Πηγή: ΕΡΤ – Άγις Μενούτης, Ρίτσα Καστάνη
Πηγή: ertnews.gr