Πληθαίνουν οι αναφορές ότι το πολύμηνο σκληρό lockdown στην ασιατική χώρα έχει προκαλέσει κύμα ακραίας πείνας στη Βόρεια Κορέα.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «τεταμένη διατροφική κατάσταση», ωστόσο σφράγισε τα σύνορά της προσπαθώντας να κρατήσει μακριά από τη χώρα τον ιό.
Η απόφαση αυτή επηρέασε τις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα, μια χώρα στην οποία στηρίζεται για το φαγητό, τα λιπάσματα και τα καύσιμά της.
Από την πλευρά της η Ρωσία είναι μία από τις χώρες που έχουν προσφερθεί να συνδράμουν, δηλώνοντας στο παρελθόν απευθυνόμενη στη Βόρεια Κορέα ότι «δεν μπορούν όλοι να υποστούν τους άνευ προηγουμένου ισχυρούς, γενικούς περιορισμούς», ενώ την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει προσφέρει εμβόλια στην Πιονγκγιάνγκ σε αρκετές περιπτώσεις.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο παρελθόν έχει αρνηθεί προσφορά για διάθεση εμβολίων από μια σειρά χωρών και πρόσφατα δήλωσε:
«Η διατροφική κατάσταση είναι πλέον τεταμένη διότι ο αγροτικός τομέας δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του στην παραγωγή σιτηρών εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν πέρυσι οι τυφώνες».
Είναι πολύ πιθανό η πανδημία να επιδείνωσε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, όπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια, είχε εκτιμήσει πρόσφατα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Με πληροφορίες από το cnn.gr