Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ρωσία: Στο 1,1 ο δείκτης μεταδοτικότητας της πανδημίας

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στη Ρωσία, με τον δείκτη μεταδοτικότητας να επανέρχεται στο 1,1. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα, στα εστιατόρια και τα μπαρ της Μόσχας επικρατούν εικόνες συνωστισμού, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, ενώ οι πελάτες αγνοούν τις κοινωνικές αποστάσεις.

Σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας έχουν κλείσει νυχτερινά κέντρα και έχει τεθεί χρονικός περιορισμός στο ωράριο κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντις, ωστόσο λίγα μέτρα έχουν εφαρμοστεί στη Μόσχα.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, πάντως, ο δείκτης μεταδοτικότητας έφθασε από το 1,01 στο 1,12 σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου TASS που έγιναν με βάση τα στοιχεία του ομοσπονδιακού κέντρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μόνο σε μια από τις δέκα περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα στην αυτόνομη περιοχή Χαντί- Μανσίσκι ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει κάτω από την μονάδα, στο 0,99. Στην Αγία Πετρούπολη, όπου καθημερινά τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 700, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο 1,14.

Οι υψηλές τιμές όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου άρχισαν να καταγράφονται περισσότερα από 5.000 κρούσματα το εικοσιτετράωρο, ενώ σήμερα 19 Οκτωβρίου καταγράφηκαν σχεδόν 16.000 κρούσματα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού δείχνει, πόσα άτομα κατά μέσο όρο μπορεί να μολύνει ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό πριν τεθεί σε καραντίνα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας χρησιμοποιείται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ή την σταδιακή τους άρση, όπως και για την επανάληψη η μη των συνδέσεων με μέσα μεταφοράς με άλλες χώρες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων