Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να κλέψουν πληροφορίες για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ρώσοι κατάσκοποι στον κυβερνοχώρο επιχειρούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά για το εμβόλιο και τις θεραπείες του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες των τριών χωρών.

Το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας ανέφερε ότι η κυβερνοεπίθεση είναι σε εξέλιξη και ότι οι αρμόδιοι Βρετανοί ειδικοί αμύνονται προστατεύοντας τους στόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ερευνητικά ινστιτούτα, εργαστήρια κ.ά.

Δράστες φέρονται να είναι τα μέλη ομάδας χάκερ γνωστής ως APT29, που έχουν το προσωνύμιο «Δούκες», με τη βρετανική υπηρεσία να λέει ότι «σχεδόν σίγουρα επιχειρούν ως μέρος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού χαρακτήρισε την επίθεση «απαράδεκτη».

Στόχος των επιθέσεων φέρονται να είναι και αντίστοιχοι οργανισμοί σε άλλες χώρες.

Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα μετά από απρόσμενη γραπτή δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία Ρώσοι παράγοντες αποπειράθηκαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, τις οποίες κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η απόπειρα αφορούσε την προώθηση μέσω κοινωνικών δικτύων ορισμένων απόρρητων εγγράφων που είχαν διαρρεύσει και αναφέρονταν στην πιθανή εμπορική συμφωνία Ην. Βασιλείου-ΗΠΑ.

Ο τότε ηγέτης των Εργατικών είχε χρησιμοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία τα έγγραφα αυτά, λέγοντας ότι αποδείκνυαν πως Συντηρητικοί και Ουάσινγκτον συζητούσαν τη συμμετοχή αμερικανικών ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Εξάλλου, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών Ασφαλείας, που μόλις προχθές συστάθηκε σε σώμα μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα την πολυαναμενόμενη έκθεση βουλευτών για την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμιξη σε προηγούμενες εκλογές και στο δημοψήφισμα του Brexit.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει αναβληθεί πολλές φορές, με πολιτικούς σχολιαστές και στελέχη της αντιπολίτευσης να θεωρούν πως ίσως περιλαμβάνει στοιχεία που θα μπορούσαν να πλήξουν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, ισχυρισμό που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Το Κρεμλίνο απαντά στους ισχυρισμούς του Λονδίνου, ότι η Ρωσία προσπάθησε να κλέψει δεδομένα για το εμβόλιο του Covid-19 και να παρέμβει στις εκλογές του 2019

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου, ότι η Ρωσία παρενέβη στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 και ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού.

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Λεονίντ Σλούτσκι αναφερόμενος στα περί παρέμβασης της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας το 2019, δήλωσε ότι «η βρετανική ηγεσία διαπράττει και πάλι τα ίδια αντιρωσικά λάθη και δεν υπονομεύει απλώς περαιτέρω τους δεσμούς της με την Μόσχα αλλά και το ίδιο της το κύρος».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων