Η Ρούμπι Φράνκι, η οποία είχε 2,3 εκατομμύρια followers στο πλέον διαγραμμένο κανάλι της, συνελήφθη στην πόλη Ivins της νότιας Γιούτα. Ήταν τον Αύγουστο του 2023 όταν ο υποσιτισμένος 12χρονος γιος της που είχε ανοιχτές πληγές και ήταν δεμένος με μονωτική ταινία κατάφερε να δραπετεύσει ώστε να ζητήσει νερό και φαγητό. Το αγόρι σκαρφάλωσε το παράθυρο της Τζόντι Ναν Χίλντεμπραντ, συνεργάτιδας της Φράνκι, ώστε να μπορέσει να περάσει από το σπίτι και να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονες. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους μίας χρόνιας κακοποίησης από τη Φράνκι προς τα έξι παιδιά της.
Σε έρευνες που ακολούθησαν, η αστυνομία βρήκε μία από τις κόρες της σε παρόμοια υποσιτισμένη κατάσταση. Μετά τη σύλληψή της, η μεγαλύτερη κόρη της Φράνκι, ηλικίας 20 ετών, μοιράστηκε μια -διαγραμμένη πλέον- φωτογραφία στο Instagram από τη στιγμή της σύλληψης και έγραψε στη λεζάντα: “Επιτέλους”.
Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις της
Η Ρούμπι Φράνκι και η Τζόντι Ναν Χίλντεμπραντ, συνεργάζονταν σε βίντεο δίνοντας συμβουλές για γονείς αλλά και τις σχέσεις. Οι δυο τους δήλωσαν ένοχες για κακοποίηση ανηλίκου δευτέρου βαθμού σε βαθμό κακουργήματος τον περασμένο Δεκέμβριο και η Χίλντεμπραντ, καταδικάστηκε επίσης με τις ίδιες ποινές φυλάκισης. H Φράνκι κατηγορήθηκε αρχικά για έξι κατηγορίες, αλλά δήλωσε αθώα σε δύο από αυτές ως μέρος μίας συμφωνίας να καταθέσει εναντίον της συνεργάτιδάς της.
Κατά την καταδίκη της, η Ρούμπι Φράνκι ζήτησε συγγνώμη από τα παιδιά της, λέγοντας ότι «πίστευε ότι το σκοτάδι ήταν φως και το σωστό ήταν λάθος. Θα έκανα τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο για εσάς». Στη συνέχεια, ανέφερε στο δικαστήριο πως «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επέλεξα να ακολουθήσω συμβουλές και καθοδήγηση που με οδήγησαν σε μια πλάνη. Η διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητάς μου ήταν ανεξέλεγκτη και όποιος με αμφισβητούσε απλώς τον απομάκρυνα». Η Τζόντι Ναν Χίλντεμπραντ έκανε επίσης μια δήλωση, λέγοντας ότι επιθυμούσε τα παιδιά να «θεραπευτούν σωματικά και συναισθηματικά».
Ο επικεφαλής αναπληρωτής εισαγγελέας της κομητείας της Ουάσιγκτον, Ράιαν Σάουμ, δήλωσε σε γραπτή δήλωση την Τρίτη ότι οι πράξεις της Φράνκι και της Χίλντεμπραντ ισοδυναμούσαν με «κάποια από τις χειρότερες περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών» που είχε δει στα σχεδόν 30 χρόνια διώξεων. Ενδεικτικό είναι πως για πάνω από τρεις μήνες, τα δύο παιδιά κρατούνταν από τη μητέρα τους και τη συνεργό της και τους απαγορεύονταν η τροφή, το νερό αλλά και ο ύπνος σε κρεβάτι.
«Τους αρνούνταν τακτικά φαγητό, νερό, κρεβάτια για να κοιμηθούν και σχεδόν κάθε μορφή ψυχαγωγίας. Τους απαγορεύτηκε επίσης να αλληλεπιδρούν με άλλους και κρύβονταν στο σπίτι όταν ερχόταν κόσμος να τα επισκεφθεί», ανέφερε.
Επίσης, πρόσθεσε ότι τα παιδιά υποχρεώνονταν να κάνουν χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς παπούτσια ή κάλτσες. «Τα χτυπούσαν και ο 12χρονος δέθηκε χειροπόδαρα αφού προσπάθησε να το σκάσει», πρόσθεσε.
Η ιστορία της Ρούμπι Φράνκι
Η Ρούμπι Φράνκι δημιούργησε το 2015 το κανάλι «8 Passengers» στο YouTube και μιλούσε για τα έξι παιδιά της και την ανατροφή τους δίνοντας συμβουλές σε νέους γονείς. Ωστόσο, η ίδια είχε επικριθεί αρκετές φορές για τις ‘πρακτικές’ που ακολουθούσε καθώς είχε δηλώσει παλαιότερα πως ως τιμωρία επέβαλλε στον μικρότερο γιο της να κοιμάται σε ένα τσουβάλι με φασόλια. Η ίδια είχε δηλώσει επίσης πως θεωρούσε την αποχή από το φαγητό ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πειθαρχίας.
Το «8 Passengers» απέκτησε πάνω από 2 εκατομμύρια συνδρομητές πριν απενεργοποιηθεί το 2023 μετά τις φρικτές αποκαλύψεις. Ωστόσο, η YouTuber είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στο παρελθόν για τα αυστηρά μέτρα ανατροφής των παιδιών της που περιέγραφε μέσα από τα βίντεό της. Ήδη από το 2020 το κανάλι της θεωρούνταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο και είχε χάσει αρκετούς από τους συνδρομητές του.
Σύμφωνα με την ίδια, ο μικρός γιος της κοιμόταν σε ένα τσουβάλι με φασόλια για αρκετούς μήνες ως τιμωρία. Ακόμη, θεωρούσε ότι η αποχή από το φαγητό για μέρες αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο πειθαρχίας. Επίσης, είχε εμφανιστεί σε βίντεο που έχει δημοσιεύσει η συνεργάτιδά της, Τζόντι Ναν Χίλντεμπραντ, στο οποίο αναφερόταν στην παιδική κατάθλιψη. «Ποτέ δεν περίμενα ότι το παιδί μου- που πηγαίνει στη Β’ Δημοτικού- θα ερχόταν και θα μου έλεγε ότι “έχει άγχος και κατάθλιψη”. Κάτι δεν πάει καλά. Αυτό δεν είναι σωστό». Επιπρόσθετα, σε ένα άλλο βίντεο ο μεγαλύτερος γιος της είχε αναφέρει πως μετά από μία φάρσα που έκανε στον μικρότερο αδελφό του, του είχε απαγορευτεί να κοιμάται σε κρεβάτι για περίπου επτά μήνες. Και αυτά ήταν μερικά μόνο από τα πιο αμφιλεγόμενα σχόλια που είχε κάνει στην πλατφόρμα.
Τι είναι το sharenting
Η υπόθεση έχει επαναφέρει την προσοχή σε αυτό που περιγράφεται ως “sharenting”, ή όταν οι γονείς μεταδίδουν και προωθούν τις γονεϊκές τους ικανότητες, ενώ στοχεύουν να κερδίσουν χρήματα από ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι επικριτές της πρακτικής αυτής προειδοποιούν για τους κινδύνους της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής ενός παιδιού αλλά και για τις ηθικές παραβιάσεις που φέρνει κάτι τέτοιο.
πηγή Lifo