Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το Ιράν θα μπορούσε να έχει καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εναπόκειται πλέον στην Ουάσιγκτον αν θα αλλάξει την “εχθρική” της στάση απέναντι στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί την Τετάρτη.
«Είναι πιθανό, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις. Αλλά το κλειδί για μια τέτοια εξέλιξη βρίσκεται στα χέρια της Ουάσινγκτον, όχι του Ιράν», ήταν οι ακριβείς δηλώσεις του Ρουχανί σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη πριν μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συνεχίσει το πρώτο του ταξίδι μείζονος πολιτικής και οικονομικής σημασίας στην Ευρώπη, μετά την άρση των κυρώσεων.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε επίσης ευθέως το «ισραηλινό λόμπι», καθώς, όπως είπε, ευθύνεται άμεσα για την αμερικανική εχθρότητα απέναντι στο Ιράν.
Είναι φανερό πως ο Ρουχανί επιδιώκει να ανοικοδομήσει τις ιρανικές σχέσεις με τη Δύση, περίπου δύο εβδομάδες μετά από την άρση των οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη, που επήλθαν μετά την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
«Το Ιράν δεν αποζητά απλά το εμπόριο, αλλά και τις επενδύσεις και την τεχνολογία», συμπλήρωσε ο Ρουχανί.
Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες από πολλές δυτικές χώρες σχετικά με το ότι το Ιράν χρηματοδοτεί διάφορες ένοπλες ομάδες που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις. «Είναι σαφές ότι το Ιράν είναι μια χώρα που αντιτίθεται και μάχεται την τρομοκρατία», κατέληξε.
Στη Ρώμη, που αποτελεί και τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο Ρουχανί συνοδευόταν από αποστολή 120 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι κι εκπρόσωποι της βιομηχανίας από την Τεχεράνη. Σκοπός της διπλωματικής και οικονομικής αυτής περιοδείας είναι, μεταξύ άλλων, η ενδυνάμωση των εξαγωγών και των επενδύσεων στο Ιράν.
Παράλληλα, ο κορυφαίος πολιτικός και θρησκευτικός αξιωματούχος του Ιράν είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη, στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με τη Δύση. Κατά τη διάρκεια της σαραντάλεπτης συνομιλίας τους ο Πάπας κάλεσε τον Ρουχανί να προάγει την ειρήνη στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και να συμβάλει στον αγώνα κατά της διακίνησης όπλων, με απώτερο στόχο την εξάλειψη της βίας στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.
Πηγή
Reuters