Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Royal Bank of Scotland: Ως και 439 δισ. ευρώ η ζημιά από μια ελληνική χρεοκοπία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις αναταράξεις που θα προκαλέσει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους ή μια χρεοκοπία, αφού δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο, ούτε ο επίσημος τομέας, ούτε οι ιδιώτες που εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με μελέτη της Royal Bank of Scotland, οι ζημιές στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν 127 δισ. ευρώ και στη χειρότερη θα έφταναν στα 439 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης, οι απώλειες υπολογίζονται στο 22% κι αυτό μεταφράζεται σε 94 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα, δηλαδή ESM, κράτη, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΔΝΤ, ενώ άλλα 29 δισ. ευρώ θα έχαναν οι τράπεζες. Στην περίπτωση Grexit, που όπως φαίνεται δεν είναι το βαρύτερο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στο 40% και αυτό μεταφράζεται σε 171 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και 52 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην περίπτωση που επαναληφθεί «κούρεμα» ανάλογο με αυτό του 2012, τότε οι απώλειες φτάνουν στο 78%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ζημιά 334 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και άλλα 101 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα!
Το ενδιαφέρον της μελέτης είναι ότι σε όλα τα σενάρια τις πιο βαριές απώλειες θα έχει το Ευρωσύστημα, δηλαδή η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες. Στο πρώτο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στα 37 δισ. ευρώ, στο δεύτερο σενάριο οι ζημιές φτάνουν στα 69 δισ. ευρώ και στο τρίτο σενάριο εκτινάσσονται στα 134 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος θα είναι, βέβαια ο EFSF, με απώλειες που φτάνουν στα 101 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων