Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η Ρωσία και το Ισραήλ δίνουν ισχυρή παρουσία στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ με τη διεξαγωγή δύο παράλληλων ασκήσεων του πολεμικού τους ναυτικού με τη χρήση πραγματικών πυρών. Οι ασκήσεις λαμβάνουν χώρα στην περιοχή την οποία η Τουρκία είχε δεσμεύσει με παράνομη αναγγελία. Τα δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων Φιλελεύθερος και Πολίτης, από τα οποία διαβάζουμε την είδηση, αναφέρουν ότι πρόσφατα έλαβε χώρα και άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ενώ επίκειται συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την η οποία μάλιστα υπήρξε αίτημα της Ρώσικης πλευράς.
Η άσκηση του ρώσικου πολεμικού ναυτικού αφορά χρήση ρουκετών σε θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, με άδεια της κυπριακής προεδρίας, όπως δηλώνει ο πλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων και μεταδίδει το onalert.gr.
Στις ίδιες δηλώσεις, ο πλοίαρχος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των πολεμικών ασκήσεων και της οικονομικής θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου. «Δεν έχει σχέση η ΑΟΖ με τις βολές στην επιφάνεια της θάλασσας ή στον αέρα. Η ΑΟΖ έχει έννοια για οικονομικές δραστηριότητες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» ήταν η δήλωση του αξιωματικού του πολεμικού κυπριακού ναυτικού. Δικαιούμαστε ωστόσο να πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαία ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος των πολεμικών ασκήσεων.
Παράλληλα, στην ίδια χρονική περίοδο με τη δέσμευση της περιοχής από την Τουρκία, έρχεται αντίστοιχη δέσμευση εκτός από τη Ρωσία και από το Ισραήλ, η οποία καλύπτει τα ίδια τεμάχια που έχει δεσμεύσει η Τουρκία συν άλλο ένα για αεροπορικές ασκήσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας αναφορικά στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον άτυπο ναυτικό αποκλεισμό που είχαν στήσει, η Ρωσία και το Ισραήλ, έσπευσαν να δηλώσουν παρούσες στην περιοχή και να ανακόψουν την αλαζονεία εξωτερικής πολιτικής με την οποία η Τουρκία προκαλεί τελευταία. Στη μέση ανατολή είναι στημένα πολλά μέτωπα, με κάποια από αυτά να βρίσκονται ακόμη σε ηρεμία, η απάντηση των δύο χωρών στην Τουρκία, επισημαίνει ότι πρέπει να σκεφτεί πολύ καλύτερα προτού θέσει οποιαδήποτε διεκδίκηση στην περιοχή.