Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ρωσία και Κίνα ασκούν βέτο για την ανακωχή στη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι διπλωματικές προσπάθειες να διακανονιστεί μια προσωρινή ανακωχή προκειμένου να επιτραπεί η χορήγηση ενισχύσεων στη συριακή πόλη του Χαλεπίου απορρίφθηκαν από τη Ρωσία και την Κίνα. Τα δύο έθνη άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που υποβλήθηκε από κοινού από την Αίγυπτο, τη Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία. Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ προέβαλε τη δικαιολογία ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα δώσει στους αντάρτες τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν.

«Όπως γνωρίζουμε, αυτά τα είδη των παύσεων έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ένοπλες ομάδες τόσο για την ανατροφοδότησή τους σε πυρομαχικά, όσο και για την ενίσχυση των θέσεών τους. Κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την ταλαιπωρία των πολιτών», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης, Vitaly Churkin.

Να σημειωθεί ότι και η Βενεζουέλα ψήφισε κατά του σχεδίου ψηφίσματος, ενώ η Ανγκόλα κατέφυγε στην αποχή. Τα υπόλοιπα 11 μέλη ψήφισαν υπέρ.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Michele Sison, έδωσε μια καυστική απάντηση στην Ρωσία, η οποία έχει θέσει βέτο έξι φορές σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία από την ένραξη της σύγκρουσης το 2011. Όσον αφορά στην Κίνα, έχει μπλοκάρει αντίστοιχα ψηφίσματα πέντε φορές.

«Η Ρωσία λέει ότι ήταν στα πρόθυρα της επίτευξης μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δώσει κάποια λύση στην κατάσταση στο ανατολικό Χαλέπι και ότι το ψήφισμα αυτό υπονομεύει τη διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται παρά για ένα τεχνητό άλλοθι… Δεν έχουμε φτάσει σε μια σημαντική συμφωνία επειδή η Ρωσία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην διατήρηση των στρατιωτικών κερδών της παρά στην αρωγή των πολιτών του Χαλεπίου», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο έδαφος του Χαλεπίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι έχουν προελάσει στη γειτονιά al-Shaar των υπό αντάρτικη κατοχή ανατολικών περιοχών. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το γεγονός, τότε οι δνάμεις του Assad θα έχουν πλέον καταλάβει το 70% των εδαφών που πριν ήλεγχαν οι αντάρτες στην πόλη, σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τέλος, στην υπό κυβερνητικό έλεγχο περιοχή του Χαλεπίου, έχουν υπάρξει αναφορές για επίθεση ανταρτών σε ρωσικό φορητό νοσοκομείο, στο οποίο δύο γυναίκες που εκτελούσαν την υπηρεσία τους φέρεται να έχουν σκοτωθεί.

Πηγή: Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων