Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ρωσία και Τουρκία αποκαθιστούν τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Πριν από ένα χρόνο, έσφιγγαν τα χέρια, κατόπιν οι μεταξύ τους δεσμοί ψυχράνθηκαν, αλλά τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία ενδέχεται να βρίσκονται στην πορεία για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσαν ότι επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν μια διμερή συνάντηση και συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις, θα ήθελα να ξεκινήσω με το θέμα του τουρισμού», δήλωσε ο Πούτιν. «Αν και αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι τρομοκρατικοί θύλακες γίνονται όλο και πιο ενεργοί, εμείς, παρ ‘όλα αυτά, πρόκειται να άρουμε τους διοικητικούς περιορισμούς στον τομέα αυτό. Και ζητώ από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ξεκινήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία στο σύνολό της», ανέφερε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρών κρατών πήραν αρνητική τροπή, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροπλάνο που συμμετείχε στη στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία. Η Άγκυρα τότε είχε υποστηρίξει ότι το ρωσικό μαχητικό είχε εισβάλει στο εναέριο χώρο της.

Αυτή την εβδομάδα ωστόσο, ο Ερντογάν επικοινώνησε γραπτώς με τον Πούτιν, προκειμένου να εκφράσει τη λύπη του για το περιστατικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η επιστολή αυτή του Ερντογάν δημιούργησε τις αναγκαίες συνθήκες για να κλείσει «αυτό το κεφάλαιο της κρίσης» μεταξύ τους.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις συμπίπτουν χρονικά με το τραγικό συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που ενδεχομένως θα ενισχύσει και θα επιταχύνει σε κάποιο βαθμό τη συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενίσχυσης του τουρισμού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πηγές: Reuters, Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων