Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Ρωσία: Συνέλαβαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι

Η ρωσική αστυνομία έβαλε δια της βίας τον Αλεξέι Ναβάλνι σε όχημα των αρχών, μόλις εμφανίστηκε σε διαδήλωση στην οποία καλούσε τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν σε κεντρικό δρόμο λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Κρεμλίνο, μαζί με εκατοντάδες διαδηλωτές, που έκαναν παράνομη συγκέντρωση σύμφωνα με τις αρχές.

Πρόλαβε να διανύσει μικρή απόσταση προτού τον περικυκλώσουν αστυνομικοί, περιγράφει το Reuters. Τον έριξαν δια της βίας στο πεζοδρόμιο και τον έσυραν σε όχημα της αστυνομίας. Ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι συνελήφθη. «Δεν πειράζει», έγραψε καλώντας τον κόσμο να βγει στον δρόμο. «Δεν θα το κάνετε για εμένα, αλλά για το μέλλον σας», έγραψε ακόμη.

Ο αντιπολιτευόμενος είχε καλέσει τους Ρώσους να βγουν σήμερα στους δρόμους για να καταγγείλουν την «απάτη» των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου, το μεγάλο φαβορί των οποίων είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλές χιλιάδες Ρώσοι σ’ όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Σχεδόν 90 άτομα έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την καταμέτρηση που πραγματοποίησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) ο εξειδικευμένος ιστότοπος OVD-Info.

Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία είχε εισβάλει στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Ναβάλνι επικαλούμενη αναφορές για απειλή βόμβας.
russia

Στον Ναβάλνι έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές της 18ης Μαρτίου, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει εύκολα ο απερχόμενος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και ο Ναβάλνι λέει πως ξέρει ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί, η εκστρατεία του για μποϊκοτάζ των εκλογών έχει στόχο να μειωθεί η συμμετοχή ώστε να αφαιρεθεί κάποια λάμψη από τη νίκη του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Υποστηρίζει πως ο Ναβάλνι και οι οπαδοί του έχουν πολύ μικρή υποστήριξη και προσπαθούν ανεύθυνα να υποκινήσουν κοινωνική οργή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων