Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Ρωσικά… «καρφιά» προς την Ευρώπη

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια,

Οι Ρώσοι συνηθίζουν να μιλάνε έξω από τα δόντια ειδικά όταν πρόκειται να προασπίσουν ζωτικά συμφέροντα τους όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η γραπτή τοποθέτηση της νέας επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom. Η Elena Burmistrova επικεφαλής της Gazpromexport, προλογίζει το ενημερωτικό έντυπο της εταιρίας για το 2014 σημειώνοντας ότι: «Το φυσικό αέριο σε αντίθεση με τις ΑΠΕ δε χρειάζεται επιδοτήσεις. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι ίσους όρους ανταγωνισμού, ισότιμο ανταγωνισμό. Είναι λυπηρό να βλέπουμε τον 21ο αιώνα τη βιομηχανία που χρησιμοποιεί για καύσιμο τον άνθρακα να αναγεννιέται, εξαιτίας της αντιπαραγωγικής νομοθεσίας, που εμποδίζει την ανάδειξη των πιο παραγωγικών σταθμών που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Η αγορά και η κοινή λογική πρέπει να διορθώσουν αυτήν τη στρέβλωση»

Τα μηνύματα είναι σαφή και απευθύνονται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μέσω της νομοθεσίας της επιδιώκει να ελέγξει την παρουσία της ρωσικής εταιρίας στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ με την οικονομική στήριξη που παρέχει στις ΑΠΕ καθιστά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αντιοικονομικούς.

Στο ίδιο άρθρο η επικεφαλής της Gazpromexport σημειώνει για το 2014 ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια ομαλή και εύκολη διαδρομή. Όπως λέει, η κρίση αλλά και οι καιρικές συνθήκες μείωσαν τη ζήτηση και άρα τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, οι οποίες αντιμετώπισαν τον επιπλέον κίνδυνο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την κα Burmistrova οι νέοι στόχοι της Gazprom για το 2015 αλλά και τα επόμενα χρόνια είναι:

• Η ολοκλήρωση και εφαρμογή της νέας συμφωνίας με την Κίνα την οποία χαρακτηρίζει ως συμφωνία του αιώνα.

• Ο σχεδιασμός και η προώθηση δύο νέων αγωγών, προς την Κίνα μέσω του Δυτικού Διαδρόμου και προς την Τουρκία «το δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της Gazprom στην Ευρώπη», διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα.

• Τη διατήρηση της ενεργούς παρουσίας της Gazprom στην Ευρωπαϊκή αγορά «με την ελπίδα ότι η κοινή λογική αλλά και η ανάγκη για περιβαλλοντικές βελτιώσεις θα οδηγήσουν τους ευρωπαίους ρυθμιστές να αφήσουν τους μηχανισμούς της αγοράς να λειτουργήσουν ξανά.

Τα ρωσικά… «καρφιά» προς την Ευρώπη είναι αλλεπάλληλα και σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν εκείνος που ανακοίνωσε την ακύρωση του South Stream, στριμώχνοντας τους Ευρωπαίους όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων