Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Ο Trump αναγνωρίζει τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Donald Trump αποδέχτηκε την ετυμηγορία της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είχε εμπλακεί σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, κατί που ενδέχεται να πυροδοτήσει σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του, χθες Κυριακή.

Ο Reince Priebus ανέφερε ότι ο Trump πιστεύει πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις κυβερνο-επιθέσεις σε οργανώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, αν και δεν διευκρίνισε κατά πόσο ο εκλεγμένος Πρόεδρος συμμερίζεται την άποψη ότι οι επιθέσεις αυτές κατευθύνονταν απευθείας από τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin.

Πρόκειται για την πρώτη αναγνώριση από ανώτερο στέλεχος της ομάδας του Ρεπουμπλικανού εκλεγέντος Προέδρου σχετικά με το ότι ο ίδιος ο Trump έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι η Ρωσία είναι υπέυθυνη για το hacking και την επακόλουθη δημοσίευση των e-mails των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε προηγουμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τις επιθέσεις ή ότι προσπαθούσε να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές, λέγοντας ότι τα χακαρίσματα θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί από την Κίνα ή από έναν ικανό χάκερ.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Trump βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση από τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους για να δεχτεί τα ευρήματα της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών περί ρωσικού hacking και άλλων προσπαθειών από τη Μόσχα να επηρεάσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Η κρίσιμη δοκιμασία για την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών στο πρόσωπο του Trump έρχεται αυτή την εβδομάδα με τις πρώτες διαβεβαιώσεις από τους αξιωματούχους που αποτελούν προσωπικές επιλογές του νέου Αμερικανού ηγέτη για το Συμβούλιό του.

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Putin ενορχήστρωσε μια λεπτομερέστατη εκστρατεία επιρροής των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο με σκοπό τη δυσφήμιση της Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου, Hilary Clinton, και την παράλληλη υποστήριξη του Trump.

Να σημειωθεί επίσης ότι η έκθεση, που σχηματίστηκε κατόπιν εντολής του Προέδρου, Barack Obama, τον Δεκέμβριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταγραφή των ψήφων δεν επηρεάστηκε από την ρωσική παρέμβαση, εντούτοις δεν ανέφερε ξεκάθαρα αν επηρεάστηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με άλλους τρόπους.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων