Γράφει ο Σπύρος Μπόικος,
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Ρωσία και Ουκρανία σχετικά με την τροφοδοσία πετρελαίου αναφέρει το Reuters. Μετά από μια μέρα διαπραγματεύσεων, για την οποία η γενική αίσθηση ήταν ότι θα κατέληγαν σε συμφωνία, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Guenther Oettinger ανακοίνωσε ότι τα τρία μέρη (ΕΕ, Ρωσία, Ουκρανία) συμφώνησαν στην τιμή που θα έπρεπε να πληρωθεί προκαταβολικά (385 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα) προκειμένου να ξαναξεκινήσει η ροή ρώσικου πετρελαίου προς την Ουκρανία, μια δήλωση από την οποία έλειπε η ανακοίνωση για την υπογραφή της σύμβασης. Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά χρειάζεται περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι το Κίεβο θα μπορέσει να πληρώσει για το πετρέλαιο. Σημειωτέον χτές η Ουκρανία ζήτησε ένα ακόμη δάνειο ύψους δυο δις ευρώ από την ΕΕ.
Οι λόγοι που η Ρωσία συνεχίζει να ζητά διαβεβαιώσεις παρά την συμφωνία σχετικά με την τιμή του πετρελαίου δεν έγιναν γνωστοί, θα πρέπει να ενταχθούν όμως στο πλαίσιο του ανταγωνισμού Ρωσίας – ΕΕ κυρίως στο θέμα της Ουκρανίας. Απόδειξη για αυτό η άρνηση του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας να επικυρώσει την απόφαση της GASPROM να επιτρέψει τη μεταπώληση ρωσικού πετρελαίου στην Ουκρανία από πελάτες της κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλες.
Θυμίζουμε ότι η ροή του ρώσικου πετρελαίου προς την Ουκρανία είχε διακοπεί στα μέσα Ιουνίου, σε μια κίνηση της ρωσικής πλευράς που σκοπό είχε (με πρόφαση τα χρέη της Ουκρανίας από το πετρέλαιο) να πιέσει την Ουκρανία στο θέμα της Κριμαίας. Τα ίδια τα χρέη της Ουκρανίας προς τη Ρωσία βέβαια υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 5 δις δολάρια, με τη δεύτερη να έχει προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο, κίνηση που ανάγκασε την Ουκρανία να δεχτεί να απόπληρώσει 3,1 δις δολάρια σε δυο δόσεις μέσα στο 2014, ώστε να ξεκινήσει ξανά η ροή του πετρελαίου.
Όμως η άρνηση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) της Ρωσίας να πουλήσει στην Ουκρανία δημιουργεί πίεση και προς την ΕΕ, κυρίως τη Γερμανία, καθώς και η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Έτσι, ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν ότι η λύση του ζητήματος της πώλησης πετρελαίου στην Ουκρανία θα είναι καλός οιωνός και για τις δικές τους συναλλαγές με τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να χρησιμοποιεί το θέμα της Ουκρανίας ως εργαλείο που θα του αποφέρει διπλό όφελος. Από τη μια θα πιέσει οικονομικά και πολιτικά την ΕΕ να υποχωρήσει έναντι της Ρωσίας για μια σειρά ζητημάτων που έχουν διαταράξει τις σχέσεις τους, με πρώτο το ζήτημα της Κριμαίας. Από την άλλη πιέζοντας οικονομικά την κυβέρνηση του Κιέβου σε μια στιγμή που η ίδια βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση καθώς διεξάγει ένα πόλεμο στο εσωτερικό της, περιμένει ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός προσέγγισης της Ουκρανίας προς την ΕΕ, αν όχι να αντιστραφεί, προκειμένου η Ρωσία να διατηρήσει ένα ζωτικό χώρο από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ανάμεσα στην ίδια και την ΕΕ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ μπήκε ως μεσολαβητής στο ζήτημα των πετρελαϊκών χρεών της Ουκρανίας μετά από αίτημα της ρωσικής πλευράς, ένα αίτημα που θυμίζει τις προκλήσεις της γάτας στο παιχνίδι της με το ποντίκι. Πάντως ο χειμώνας πλησιάζει και η Ρωσία σίγουρα δεν χρειάζεται να αγοράσει πετρέλαιο. Ο Πούτιν μάλλον έχει να περιμένει καλά νέα αυτή την εβδομάδα.