Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το κατηγορητήριο της Τετάρτης που απαγγέλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τέσσερις ανθρώπους σχετικά με μια κυβερνο-επίθεση από το 2014 εναντίον της Yahoo παρέχει τις πιο ξεκάθαρες λεπτομέρειες για τη συμβιωτική σχέση μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της Μόσχας και των ιδιωτών Ρώσων χάκερς, όπως διατείνονται ορισμένοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ.
Το κατηγορητήριο καταδικάζει δύο αξιωματικούς της FSB, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, καθώς και δύο hackers που φέρεται να έχουν συνεργαστεί μαζί τους με σκοπό να σπάσουν 500 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών της Yahoo.
Οι αμερικανικές αρχές καθώς και ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν από καιρό εκφράσει την πεποίθηση ότι το Κρεμλίνο προσλαμβάνει hackers για την επίτευξη των γεωστρατηγικών του στόχων. Λένε ότι η σχετική συμφωνία μεταξύ τους προσφέρει δυνατότητα άρνησης ευθύνης της Μόσχας και απαλλαγή από νομικά προβλήματα για τους hackers.
Ένας αξιωματούχος του τομέα πληροφοριών των ΗΠΑ, μιλώντας ανώνυμα, είπε ότι η στρατολόγηση των hackers «βοηθά στην υλοποίηση των προθέσεων του Κρεμλίνου και να παρέχει την εύλογη δυνατότητα άρνησης ευθύνης για το ρωσικό κράτος».
Από την πλευρά της, η FSB στη Μόσχα δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό.
Να αναφερθεί βέβαια ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν αρκετές φορές τις υπηρεσίες των hackers, αγοράζοντας εργαλεία από αυτούς ή προσλαμβάνοντάς τους για να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό άλλων εγκληματικών hackers, όπως συμπληρώνουν επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Milan Patel, ένας πρώην πράκτορας του FBI για τον κυβερνοχώρο και τώρα διευθύνων σύμβουλος για την άμυνα στον κυβερνοχώρο στην K2 Intelligence, δήλωσε ότι η ανάμειξη της κατασκοπείας και της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο στη Ρωσία έχει οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί και να εντείνουν τις προσπάθειές του ενάντια στην κυβερνο-δραστηριότητα της Μόσχας.
Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κάποιο επίσημο σχόλιο σχετικά με το κατηγορητήριο για την περίπτωση της Yahoo.
Ρωσικά μέσα ωστόσο, τόνισαν ότι ένας από τους παράγοντες της FSB, ο Dmitry Dokuchaev, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο με την κατηγορία της προδοσίας.
Τα κατηγορητήριο ενοχοποιεί τον Dokuchaev με την επιχειρηματολογία ότι ενήργησε ως εντολοδόχος για έναν χάκερ ονόματι Karim Baratov, τον οποίο κατεύθυνε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της Yahoo προκειμένου να σπάσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άλλα συστήματα και να στον οποίο κατέβαλε ένα υπέρογκο ποσό όταν έφερε την αποστολή του εις πέρας.
Ο Baratov βρίσκεται υπό κράτηση στον Καναδά, σύμφωνα με την αστυνομία του Τορόντο, ενώ ο Dokuchaev παραμένει στη Ρωσία.
Οι κατηγορίες συμπίπτουν με τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της ρωσικής κυβέρνησης του προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για αθέμιτη ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, με τη μορφή μεθόδων hacking, προκειμένου να επηρεάσει την ψηφοφορία υπέρ του τότε Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Donald Trump.
Επιπλέον, οι επιτροπές του Κογκρέσου διερευνούν πιθανούς δεσμούς μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και συνεργατών του Προέδρου Trump.
Ο γερουσιαστής John Warner της Βιρτζίνια, ο αξιωματούχος των Δημοκρατικών στην Επίλεκτη Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα κατηγορητήρια κατέδειξαν «τις στενές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ του υπόκοσμου στον κυβερνοχώρο αφενός και αφετέρου της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφάλειας της Ρωσίας».
Είπε επίσης ότι η υπόθεση «υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα» της έρευνας της επιτροπής για τη διαφαινόμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ.
Ο James Lewis, πρώην αξιωματούχος του State Department και επί του παρόντος εμπειρογνώμονας του κυβερνοχώρου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρεις κανόνες στη συνεργασία μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και των εγκληματιών hackers: 1) Οι hackers ξέρουν να αποφεύγουν επιθέσεις σε ρωσικούς ιστότοπους, 2) Μοιράζονται τα κέρδη τους από τις κάθε λογής πληροφορίες στις οποίες αποκτούν πρόσβαση, με τις ρωσικές αρχές, και 3) Εάν η ρωσική κυβέρνηση τους ζητήσει μια χάρη, εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν.
Πηγή: Reuters