Στις τράπεζες θα βρεθούν τον Ιούνιο περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάσει το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί τον Μάιο, μετά τη σχετική συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα και το οποίο έχει τέσσερα χαρακτηριστικά:
1. Την αναπροσαρμογή της δόσης των στεγαστικών δανείων στο 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών.
2. Την ευνοϊκή ρύθμιση των στεγαστικών για 48 μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν τόκους με επιτόκιο που θα κινείται γύρω στο 1,5% ή και ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου.
3. Το απόλυτο «πάγωμα» των δόσεων για 4 χρόνια για τους «καλοπληρωτές» ανέργους και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
4. Κάθε χρόνο οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα να επανεξετάζουν την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Δικαίωμα χρήσης της ρύθμισης θα έχουν μόνο οι ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για πολύτεκνους), υπό τον όρο ότι το οικογενειακό καθαρό εισόδημα (μετά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 35% σε σχέση με το τέλος του 2010.
Τα ακριβή κριτήρια ένταξης θα διαμορφωθούν κατά την σύνταξη του νομοσχεδίου και θα είναι πολλά και συνδυαστικά. Διαφαίνεται ο προσδιορισμός πλαφόν στη συνολική περιουσιακή κατάσταση (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.ά.) μέχρι τις 300.000 ευρώ, ενώ το ύψος του ανεξόφλητου δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το πενταπλάσιο του εισοδήματος. Το πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να είναι κλιμακωτό. Μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος η διάρκεια του δανείου θα επιμηκύνεται ανάλογα και η εξόφληση θα συνεχίζεται με τους αρχικούς όρους του δανείου.
Πρόκειται για μια ρύθμιση περίπλοκη που δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό των στεγαστικών δανείων, απλώς μεταθέτει (και πολιτικά) το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων στο μέλλον και επιτρέπει στις τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ροές χρήματος από τους δανειολήπτες.