Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο για τον έλεγχο της πορείας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί μία ένδειξη πως κάτι θα προχωρήσει. Η αλήθεια είναι πως οι ιδιωτικοποιήσεις θέλουν μαγκιά, δηλαδή στρατηγική, μυαλό και ευελιξία. Δηλαδή, δεν προαναγγέλλεις το Ελληνικό και την ίδια ώρα βγαίνει ο Αστέρας στο σφυρί. Κι όταν βγάζεις τη ΔΕΠΑ στην αγορά, ξέρεις ότι αυτή που επιδιώκουν το γεωοικονομικό πλεονέκτημα θα χτυπήσουν γερά. Ξέρεις κατά συνέπεια πως ο Αμερικανός φίλος θα σου επισημάνει ότι πρέπει να προφυλαχθείς από «μονομερείς εξαρτήσεις». Από εκεί και πέρα, τα ταξίδια στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα είναι εκ του περισσού. Όμως, η ΔΕΠΑ πρέπει να έχει πουληθεί μέχρι τέλος Μαρτίου και η Ουάσιγκτον είναι για τις 25 και η Μόσχα…μετά. Θρίλερ…Τελικά θα το δώσουμε στους Ρώσους, γιατί κάνουν το καλύτερο χτύπημα, αλλά θα τους έχουμε δυσαρεστήσει, όπως άλλωστε και τους πέρα από τον Ατλαντικό.
Θυμάστε τι έπαθε ο Κώστας Καραμανλής μόλις υπέγραψε τον πάλαι ποτέ Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Συμπέρασμα: για να μπεις με αξιώσεις σε χοντρά γεωπολιτικά και γεωοικονομικά παιγνίδια πρέπει να έχεις χτίσει γερές άμυνες. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι θα πει άμυνα; Θα πει ρύθμιση της αγοράς με τρόπο που κανένας ιδιώτης, είτε εκπροσωπεί απλά επενδυτικά κεφάλαια, είτε γεωοικονομικές σκοπιμότητες, να μπορεί μεθαύριο να κάνει του κεφαλιού του.
Το είπε με απλό και ξεκάθαρο τρόπο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Στέλιος Σταυρίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του: «ύψιστη αποστολή του κράτους πρέπει να είναι η ανάπτυξη ρυθμιστικού και ελεγκτικού ρόλου, ώστε να μην μπορεί να είναι κανένας ιδιώτης ασύδοτος και να τροφοδοτεί την εύλογη κριτική όλων μας» και αναφερόταν προφανώς στους εύλογους προβληματισμούς των πολιτών για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια της ΕΥΔΑΠ. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο κ. Σταυρίδης ξεκαθάρισε επίσης ότι «ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, δεν πουλώ, διοικώ!»…και ότι «Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αφορά την Κυβέρνηση και τον μέτοχο (ΤΑΙΠΕΔ) και σε καμιά περίπτωση τη διοίκησή της. Μια καλοδιοικούμενη ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να είναι η επιδίωξη κάθε Έλληνα πολίτη, είτε είναι υπέρ είτε κατά της ιδιωτικοποίησης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες και αποστολή μας είναι να το καταλάβουν!» και πρόσθεσε ότι «Το νερό είναι φυσικό αγαθό και φυσικά δεν ιδιωτικοποιείται, ούτε– εξ όσων γνωρίζω– είναι πρόθεση κανενός να το…ιδιωτικοποιήσει.
Άλλο, λοιπόν, το αγαθό και άλλο οι λειτουργίες παροχής του». Μπορεί άραγε ο πρωθυπουργός να βγει και να πει πως δεν ιδιωτικοποιούνται τα νερά, αλλά μόνο η παροχή του;». Κι αν ναι, πως θα αντιμετωπίσει το ιδιωτικό μονοπώλιο της παροχής του;