Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος S&P Global Ratings, ενώ οι κυβερνήσεις της περιοχής κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Με βάση το χειρότερο σενάριο, η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει ανάπτυξη κάτω του 3%, ενώ οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ μπορεί να «φλερτάρουν με την ύφεση», ανέφερε σε έκθεση του ο διεθνής οίκος.
Τη στιγμή που οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αξιολογήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 80 χώρες, ο S&P προβλέπει ανάπτυξη 4,0% για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έναντι εκτίμησης 4,8% τον Δεκέμβριο. Θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2008, τη χρονιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο ιός, σύμφωνα με τον οίκο, θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια συνολικά στις οικονομίες της περιοχής.
«Οι προοπτικές για την Ασία-Ειρηνικού σκιάζονται από την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού», εξήγησε ο οίκος. «Αυτό θα δημιουργήσει εσωτερικά σοκ για την προσφορά και τη ζήτηση στην Ιαπωνία και την Κορέα. Αυτό θα σηματοδοτήσει χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».
Για τις χώρες της περιοχής, ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι διπλός: η εσωτερική κατανάλωση εξασθενεί διότι οι κάτοικοι παραμένουν σπίτι τους και οι εξαγωγές καταγράφουν βουτιά διότι τα εργοστάσια υπολειτουργούν ή κλείνουν εντελώς.
Στην Κίνα, η οικονομία της οποίας ήδη δεχόταν πλήγμα πριν από την επιδημία, μπορεί να καταγράψει φέτος ανάπτυξη 4,8% σύμφωνα με τον S&P, το οποίο θα είναι η χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον οίκο, με βάση το χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση που θα σημειωθούν μαζικές μολύνσεις τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τα εργοστάσια, και κατά συνέπεια επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις δραστηριότητες, η ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει στο 2,9%.
Το Χονγκ Κονγκ που εισήλθε σε ύφεση την περασμένη χρονιά για πρώτη φορά από το 2008, μπορεί να υποστεί περαιτέρω πλήγμα. Όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, η πρώτη βρετανική αποικία μπορεί να είναι μεταξύ των περιοχών με το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας στα τουριστικά έσοδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ