«Προς το παρόν η αύξηση αυτή είναι αρκετά λελογισμένη. Μιλάμε για περίπου 10 δολάρια στο βαρέλι, περίπου έχουμε μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γύρω στο 12-13%» ανέφερε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, σχετικά με την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.
Σημείωσε ωστόσο, πως επειδή είναι «κάπως βελτιωμένη» η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου, η αύξηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι λίγο μικρότερη.
«Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου προφανώς δεν επηρεάζονται μόνο από ατυχήματα, καταστάσεις οι οποίες είναι προβληματικές, δυστυχώς είναι ένα χρηματιστηριακό είδος το οποίο παρουσιάζει αυξομειώσεις οι οποίες έχουν σχέση με την παγκόσμια ζήτηση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δυστυχώς έχουμε μια αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου που είναι η βασική πρώτη ύλη για τα καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούμε και στη χώρα μας και προφανώς αυτό έχει αντανάκλαση και στην τιμή των προϊόντων όπως στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και οποιοδήποτε άλλο» ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε χαμηλότερα από τα 2 ευρώ και δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα μια τέτοια εικόνα η οποία να δικαιολογεί αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές τις περσινές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν οι τιμές των καυσίμων, αλλά στο μέτρο που στη χώρα μας μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτές, προφανώς παρακολουθούμε τα φαινόμενα που δεν οφείλονται στις διεθνείς τιμές, αλλά οφείλονται στην κερδοσκοπία» επισήμανε, σημειώνοντας πως η αισχροκέρδεια δεν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αυξάνουν οι τιμές, ωστόσο υπάρχουν τέτοια κρούσματα. «Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων και η αισχροκέρδεια εμφανίζεται με πολλές μορφές» είπε χαρακτηριστικά.
«Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι είναι πραγματικά εξονυχιστικοί και ειδικά στο θέμα του περιθωρίου κέρδους που αποτελεί και το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι, έχουμε πολλά πρόστιμα δυστυχώς, λίγο αυξημένα το τελευταίο χρονικό διάστημα που δείχνει ότι προφανώς υπάρχει μια διάθεση από κάποιους πρατηριούχους να βγάλουν κάτι παραπάνω τώρα το καλοκαίρι. Εδώ λοιπόν έρχονται κάποια πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά πρατήριο τα οποία είναι αρκετά αποτρεπτικά από ό,τι έχουμε δει, όπου τουλάχιστον τα έχουμε επιβάλει, δεν βλέπουμε εκ νέου μη συμμόρφωση, οπότε θα συνεχίσουμε αυτή την πρακτική. Ήδη έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά πρόστιμα, θα ανακοινωθούν και άλλα πρόστιμα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθότι τα κλιμάκια ελέγχου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα και παράγουν ελέγχους. Άρα προφανώς θα παραχθούν δυστυχώς και πρόστιμα» συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Επιπλέον, ανέφερε, υπάρχουν περιπτώσεις που ελέγχονται αυτή τη στιγμή για το περιθώριο κέρδους. «Ήδη έχουν ψηφιστεί εκ νέου οι διατάξεις για τη μέγιστη κερδοφορία την προηγούμενη εβδομάδα και έχουμε ξεκινήσει τους ελέγχους, οπότε θα έχουμε κάποια πρόστιμα και στις κατηγορίες των τροφίμων, στην κατηγορία των ειδών προσωπικής υγιεινής. Εκεί συνήθως εστιάζονται οι περισσότερες παραβάσεις. Όπως επίσης, ίσως θα παρατήρησε το καταναλωτικό κοινό ότι είχαμε πολύ σημαντικά πρόστιμα στο κομμάτι των θερινών εκπτώσεων» τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
«Να επιστήσουμε την προσοχή στους καταναλωτές, προφανώς όταν παρατηρούν πολύ μεγάλες εκπτώσεις να έχουν στο νου τους ότι πιθανότατα μιλάμε για μια περίπτωση στην οποία υπάρχει παραπλάνηση» επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος και προέτρεψε το καταναλωτικό κοινό, να προσπαθούν να συγκρίνουν τις τωρινές τιμές με αυτές τις οποίες γνώριζαν ότι τα προϊόντα είχαν στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με τα σιτηρά, τα οποία δεν μπορούν πλέον να φύγουν από το λιμάνι της Οδησσού, ο κ. Αναγνωστόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως θα δημιουργηθούν κάποια ζητήματα. «Ωστόσο, για να δούμε και τη θετική πλευρά, υπάρχουν και άλλες οδοί για τη μετακίνηση των σιτηρών από την Ουκρανία, οι οποίες έχουν αρχίσει και ανοίγουν» προσέθεσε.
«Η Αφρική δυστυχώς θα υποφέρει από αυτού του είδους τις πρακτικές. Θεωρώ ότι αυτού του είδους οι κινήσεις, το να βομβαρδίζει τρόφιμα ή να βομβαρδίζει οδούς μεταφοράς τροφίμων, είναι έγκλημα πολέμου. Πρέπει να έχει τεράστια απαξία στο διεθνές στερέωμα και δυστυχώς είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να τελειώσει η σύρραξη στην Ουκρανία» είπε καταλήγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr