Στην ανάλυση στοιχείων από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στα συμπεράσματα που προκύπτουν, αναφέρθηκε ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Κοντακσής, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ (Χ. Παγώνης, Β. Μαλλά).
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είδαμε για μια ακόμη φορά μια μεγάλη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο οργάνωσης δομών σε επίπεδο ανθρώπων και στελεχών που έχει να κατεβάσει. Είδαμε στο κομμάτι που αφορά τις μεγάλες περιφέρειες, κάποια νέα πράγματα που εμφανίστηκαν.
Δηλαδή για πρώτη φορά ακούσαμε ότι κάποιοι θα κάνουν και αντιπλημμυρικά έργα πχ λόγω των πρόσφατων συνθηκών, ενώ πάντα τα βάζαμε κάτω, το χαλί δεν ήταν πολύ σέξι να τα πούμε κλπ. Είχε ενδιαφέρον ότι σε πάρα πολλούς δήμους είδαμε πολύ μεγάλα ποσοστά από τον πρώτο γύρο και νίκες από τον πρώτο γύρο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή λίγοι δήμοι σε σχέση με το σύνολο, είναι αυτοί που δίνεται η μάχη στον δεύτερο γύρο.
Είδα και πολλούς δήμους στην Αττική που συνετρίβησαν οι δήμαρχοι εν ενεργεία και υπήρξαν μεγάλα ποσοστά σε δημάρχους οι οποίοι ερχόντουσαν από την άλλη πλευρά. Μάνι – μάνι μου έρχονται στο νου η Κηφισιά, τα Βριλήσσια που είχαμε αλλαγή της δημαρχίας με πολύ χαμηλά ποσοστά, των δημάρχων που ήταν εν ενεργεία. Σε κάθε περίπτωση νομίζω το 43% έχει παίξει το ρόλο του, αλλά αυτό που έχει παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο για μένα, είναι ότι ενώ στο παρελθόν έβλεπες δημοτικές εκλογές που κατέβαιναν 7- 8 – 10 σχήματα, τώρα είχαμε πολύ λιγότερα 3 – 4».
Ως προς το αν στους νικητές από τον πρώτο γύρο, έπαιξε ρόλο η πολυσυλλεκτικότητα των συνδυασμών, απάντησε πως: «Ισχύει αυτό και κάτι ακόμα το οποίο εμένα μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση και το οποίο το βάζω στα αρνητικά αυτό. Χαμηλή συμμετοχή, όσο μεγαλύτερος ο δήμος, τόσο χαμηλή η συμμετοχή βλέπαμε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα παίρνω την Αττική όπου η περιφέρεια έχει συμμετοχή 46% και η Αθήνα πχ είχε συμμετοχή 32%, ο Πειραιάς και 35% που είναι οι δύο μεγάλοι δήμοι. Το Περιστέρι ήταν γύρω στο 42% αν θυμάμαι καλά. Δηλαδή είδαμε ότι οι μικρότεροι δήμοι είχαν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και αυτό έφερε το άθροισμα της περιφέρειας 46%, αλλά οι μεγάλοι δήμοι είχαν μικρή .
Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει και αισθάνονται ότι στους μεγάλους δήμους η παρέμβαση του δημάρχου είναι μικρή και αυτό το έχουμε δει και εμείς, αν σχεδόν όλοι μας έχουμε εικόνα ότι πχ για 100 μέτρα δρόμο είναι το Υπουργείο, μια περιφέρεια και τρεις διαφορετικοί δήμοι που αποφασίζουν και αυτό οδηγεί τον πολίτη σε μια αίσθηση ότι δεν αλλάζει κάτι. Ψηφίσω, δεν ψηφίσω δήμαρχο, δεν έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία».
Σχολιάζοντας το ποια κριτήρια έχει ο ψηφοφόρος για τις επιλογές του, τόνισε πως: «Νομίζω ότι έχουμε περιπτώσεις στις οποίες δήμαρχοι οι οποίοι αποδείξαν ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά, ψηφίζονταν ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και ανεξαρτήτως και άλλων πραγμάτων που ενδεχομένως οι υπόλοιποι να τα βλέπουμε και αρνητικά.
Στις περιπτώσεις που έχουμε επίσης δημάρχους οι οποίοι δεν κάνουν τη δουλειά, οι πολίτες αντιδρούν και αντιδρούν πάρα πολύ έντονα και το βλέπουμε αυτό. Και επίσης κάτι ακόμα, το οποίο για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό και παίζει ρόλο και στο συνολικό εκλογικό σκηνικό.
Έχουμε την κατάσταση όπου έχουμε ένα κυρίαρχο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι εμφανές ότι έχει οργάνωση, έχει τοπικά στελέχη, δυνατότητα κατά βάση και γι αυτό κυριαρχεί, και έχουμε και το παράλογο για μένα, αυτή τη στιγμή να διεκδικούνται έξι περιφέρειες και με την εξαίρεση της Θεσσαλίας όλες οι υπόλοιπες να είναι Νέα Δημοκρατία με τους αντάρτες της, το οποίο αυτό πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενδεχομένως για το πόσο έχουν καταφέρει να μην μπορούν σε τοπικό επίπεδο να αναδείξουν στελέχη, να μπορέσουν να διεκδικήσουν εκλογές, να πετύχουν κάποια πράγματα και αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται, βγαίνει και δεν ξέρω και που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου. Δηλαδή δεν ξέρω πώς θα αλλάξει το εκλογικό σκηνικό αύριο το πρωί».
Η αποχή
Αναφερόμενος στο φαινόμενο της αποχής, δήλωσε ότι: «Η αποχή είναι οριζόντια, εκτός και αν έχουμε περιπτώσεις όπου έχουμε μεγάλη συσπείρωση και μεγάλη μάχη σε κάποιες περιοχές που είναι έντονη η μάχη. Πάρτε παράδειγμα την Αθήνα. που είναι στο κέντρο της προσοχής. Υπάρχει μία μάχη η οποία τα κομματικά επιτελεία έχουν πέσει από πίσω τους, τους ενδιαφέρει πάρα πολύ. Είχαμε το πάρα πολύ ευχάριστο, το να γίνει επιτέλους ένα ντιμπέιτ όπως θα έπρεπε να είναι και είναι προς τιμήν και της ΕΡΤ που το έκανε κατ’ αυτό τον τρόπο και για μένα και προς τιμήν του κυρίου και του κυρίου Μπακογιάννη, στη λογική ότι δεν είχε κανένα λόγο να πάει σε ένα ντιμπέιτ. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι υπάρχει στρατηγική, κάποιος που κάνει στρατηγική επικοινωνίας και θα πει είμαστε στο 41,15 βγες σε ένα ντιμπέιτ. Να χάσει, είχε περισσότερο και όχι να κερδίσει και το τιμάει. Το που εμφανίστηκε σε ένα ντιμπέιτ».
Επίσης επεσήμανε κάποιες λεπτομέρειες που εντόπισε και τις σχολίασε, λέγοντας: «Ποιες είναι οι λεπτομέρειες που για εμάς έχουν σημασία. Πρώτον, κοιτάμε τις εικόνες, βλέπουμε στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένα πλαίσιο που από πίσω να φαίνεται κανονικά, που μιλάει ο δημοσιογράφος. Στις άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει αυτή η οργάνωση, δεν υπάρχει αυτή η λογική κάθεται μέσα στη μέση του δρόμου και μιλάει μπροστά σε μια ταμπέλα, μπροστά σε ένα φανάρι.
Αυτό επηρεάζει πάντα γιατί έχει να κάνει με την εικόνα. Δείχνει ποιος ασχολείται με την εικόνα του και ποιος δεν ασχολείται. Το δεύτερο κομμάτι είναι που αρχίσαμε να εντοπίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ το προοδευτικοί – συντηρητικοί, λίγο αμερικάνικο ως λογική, αλλά είδαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο που ερχόταν το ρεπορτάζ ερχόταν η λογική του προοδευτικού – συντηρητικού υποψηφίου. Έκφραση που περί προοδευτικού, χωρίς την αναφορά του συντηρητικού, την οποία την είδαμε και στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή αυτές οι λεπτομέρειες μας δείχνουν πού θα πάει αυτό το πράγμα. Το άλλο επίσης που είχε ενδιαφέρον για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάζονται όλα αυτά τα χρόνια. Συνεργάζονται, στην Αθήνα συνεργάζονται στη Θεσσαλία.
Αυτού του είδους, τη στήριξη του κ. Ζαχαριάδη, αυτού του είδους η συνεργασία δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρα απέναντι, οπότε αυτό το πράγμα ίσως να μας δείχνει και κάτι το οποίο είναι να ακολουθήσει».
Εικόνες από το μέλλον
Τέλος, είπε πως: «Έχουμε σίγουρα φωτογραφίες. από το μέλλον από αυτές τις εκλογές. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αγωνία ποιος θα ελέγξει το χώρο αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε και λίγο νερό στο κρασί σε κάποια πράγματα. Ότι εγκαθιδρύεται η Νέα Δημοκρατία ως αντίπαλος όλων, άρα πάμε στη λογική να δούμε πώς θα χωρέσουμε στον χώρο δίπλα. Βλέπουμε κάποιες αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ σε εκφράσεις, δεν ξέρω αν θα υπάρξουν και αλλαγές περαιτέρω.
Αυτά είναι πράγματα τα οποία φαίνονται, είναι πολύ έντονα και επίσης κάτι το οποίο εμένα με στεναχώρησε αν θέλετε, αλλά είναι μια πραγματικότητα, ότι χαζεύοντας και τις ανακοινώσεις των υποψήφιων δημάρχων που χάσανε κτλ βλέπουμε ότι όλοι τα ρίχνανε κάπου. Κανένας δηλαδή δεν γύρισε να πει παιδιά ξέρετε κάτι, κάναμε ένα αγώνα, είχαμε πει ένα, δυο, τρία πράγματα να πούμε, δεν πείσαμε τους πολίτες, κρίμα, θα δούμε μια φορά τι μπορούμε να κάνουμε. Οι περισσότεροι γύρναγαν και λέγανε μας κυνηγούσε το κομματικό κατεστημένο, είχαμε απέναντι αυτούς, είχαμε απέναντι τους άλλους και γενικά μια αύξηση.
Δυστυχώς δεν την είδαμε την αυτοκριτική. Άκουγα τον κύριο Ζέρβα πριν, ο οποίος η τοποθέτησή του ήταν ψηφίστε εμένα και όχι τους άλλους που θα είναι κακοί να μην μείνει η πόλη πίσω. Αυτά δεν μου αρέσουν. Δηλαδή η λογική να θέλουμε να πάει μπροστά η πολιτική μας επικοινωνία, η λογική να κοιτάμε μπροστά, να κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όχι τι δεν κάνουν οι άλλοι. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε σιγά – σιγά να εξελίσσεται».