«Το τελευταίο που ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει είναι ένα παιδί», δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σχετικά με τον 16χρονο Ρομά που δέχθηκε πυρά από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης.
«Το πρώτο σημαντικό είναι να ζήσει το παιδί, το δεύτερο να ξαναπέσουμε πάνω στο θέμα της ένταξης των Ρομά. Όσο πιο πολύ μιλάμε στους ανθρώπους, όσο πιο πολύ προσπαθούμε, βάζουμε κανόνες, παρακολουθούν κοινωνικοί λειτουργοί, πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία η ένταξη. Κατά καιρούς υπήρχαν σοβαρά προγράμματα ενταξιακά στους Ρομά, τα οποία έχουν αποδώσει. Φτάνουμε σήμερα να λέμε ότι κάποια περιστατικά είναι εξαίρεση γιατί υπάρχουν πάνω από 100.000 περιπτώσεις Ρομά στη χώρα μας», ανέφερε η κ. Βούλτεψη.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε ότι η παραβατικότητα δεν είναι γενικός κανόνας. «Δηλαδή όλοι οι Ρομά είναι παραβατικοί; Όλοι οι αστυνομικοί είναι παραβατικοί; Αν φτάσουμε εκεί, τότε θα φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνες και συγκρουσιακές καταστάσεις στη βάση, δηλαδή στον κόσμο. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει. Δηλαδή δεν πρέπει να δημιουργηθεί στον κόσμο η αίσθηση ότι οι Ρομά, είναι γενικά παραβατικοί», συμπλήρωσε.
«Δεν αμφισβητείται ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένας πετυχημένος πρωθυπουργός»
Με αφορμή την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τα εγκαίνια του Ιδρύματός του, η κ. Βούλτεψη δήλωσε ότι ήταν ένας πετυχημένος πρωθυπουργός. «Ο Σαμαράς ήταν ο άνθρωπος ο οποίος πρώτον έκανε ξανά την εθνική συμφιλίωση. Δεν μπόρεσε να δημιουργήσει κυβέρνηση μόνος του και δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με άλλα δύο κόμματα που ουσιαστικά δεν ήταν στο δικό μας ιδεολογικό περιβάλλον. Όταν παρέλαβε τη χώρα, τα spreads ήταν στο Θεό. Παρέλαβε τη χώρα το καλοκαίρι του 2012 και ήταν βέβαιο ότι θα βγαίναμε από το ευρώ. Το γεγονός ότι αυτά τα δύο χρόνια η χώρα στάθηκε στα πόδια της, επανήλθε σε μια κανονικότητα και στα τέλη του 2014 όλοι έλεγαν και το λένε και σήμερα βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, ήταν η πρώτη φορά που το λέγαμε και το εννοούσαμε», πρόσθεσε.