Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η κα Σακελλαροπούλου απάντησε στην επίθεση που δέχθηκε από Τούρκο βουλευτή, ο οποίος είπε σε παρέμβασή του δήλωσε ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη ενώ δεν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο, ενώ έκανε λόγο για αποστρατικοποίηση των νησιών, εύρος εναέριου χώρου, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα.
Όπως τόνισε η ΠτΔ, η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου» απάντησε η κα Σακελλαροπούλου.
Νορβηγός βουλευτής ρώτησε την κα Σακελλαροπούλου ποιες είναι οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά και ποια η συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, με την ΠτΔ να απαντά ότι «δεχόμαστε δυσανάλογες ροές μεταναστών και τώρα είναι σχετικά μειωμένες». «Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και πρέπει όλοι να σκύβουμε πάνω σε αυτό, χωρίς αλληλεγγύη δεν γίνεται» είπε ακόμα.
Μιλώντας για τη χώρα μας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε: «Στόχος της Ελλάδας ήταν οι ασφαλείς υποδομές, οι υπηρεσίες ασύλου ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα, οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων εποπτεύεται και πρέπει να έχω επισκεφτεί τέτοιες δομές. Έχουν γίνει πολλά αλλά αυτό είναι μια διαρκής διεκδίκηση».
Αναφορικά με τη συνεργασία με άλλα κράτη τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι πολυσχιδής. «Η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται επιστροφές με το πρόσχημα της πανδημίας και αυτό δεν είναι υπέρ του να συνεργαζόμαστε αρμονικά».
Με μεγάλη χαρά απευθύνθηκα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έναν θεσμό που ιδρύθηκε στα ερείπια του πολέμου με όραμα την ευρωπαϊκή ενότητα, την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. https://t.co/bOjWX7GVfH pic.twitter.com/dTBGmVf40T
— President GR (@PresidencyGR) June 22, 2022
πηγή: ΕΡΤ