Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μ. Σαλβίνι απηύθυνε τη Δευτέρα νέα προειδοποίηση προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο ανοικτά της Λιβύης και τους αποβιβάζουν σε ιταλικά λιμάνια.
«Τα λιμάνια ήταν και συνεχίζουν να είναι κλειστά» ανέφερε ο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μέσω Twitter, πληκτρολογώντας τη λέξη «κλειστά» με κεφαλαία. Παράλληλα, το υπουργείο του δημοσιοποίησε μια οδηγία οκτώ σελίδων υπ’ όψιν όλων των ΜΚΟ που τις αφορά, υπενθυμίζοντας τη νομοθεσία που τελεί σε ισχύ όσον αφορά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα – νομοθεσία που ο Σαλβίνι διατείνεται πως ορισμένα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων παραβιάζουν.
Μολονότι αναγνωρίζει σε αυτήν την οδηγία ότι το να προσφέρεται βοήθεια σε ανθρώπους η ζωή των οποίων διατρέχει κίνδυνο αποτελεί «προτεραιότητα», ο Σαλβίνι απειλεί με «κυρώσεις» όλους όσοι «παραβιάζουν σαφώς τους διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς όσον αφορά στις διασώσεις».
Η νέα προειδοποίηση της Ρώμης καταγράφεται ενώ ένα πλοίο υπό ιταλική σημαία, το «Mare Jonio», διέσωσε τη Δευτέρα 49 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ενώ η λιβυκή ακτοφυλακή ήταν παρούσα στην περιοχή, και ζήτησε την έγκριση των ιταλικών Αρχών για να τους αποβιβάσει σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.
Σύμφωνα με τη συλλογικότητα Mediterranea, στην οποία συμμετέχουν διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, το πλοίο κινείται προς το ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, το «ασφαλέστερο λιμάνι», κατ’ αυτήν, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώνονται.
«Η είσοδος πλοίων διάσωσης στα ιταλικά χωρικά ύδατα» είναι «επιζήμια για την τάξη και για την ασφάλεια του ιταλικού Κράτους», διατείνεται στην οδηγία ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα, του κόμματος της Άκρας Δεξιάς που συγκυβερνά με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Ο Σαλβίνι επικαλείται τον κίνδυνο ανάμεσα στους μετανάστες να «κρύβονται πρόσωπα που ενέχονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Τα πλοία των ΜΚΟ έχουν βρεθεί σε πολλές περιπτώσεις στο στόχαστρο της σημερινής ιταλικής κυβέρνησης, διότι έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν την επιστροφή των μεταναστών στη Λιβύη, χώρα σε κρίση που οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τον επαναπατρισμό μεταναστών και προσφύγων.
Ο Σαλβίνι επαναλαμβάνει στην οδηγία ότι σκάφη που διασώζουν μετανάστες σε τμήματα της Μεσογείου υπ’ ευθύνη της Λιβύης, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που δεν συντονίστηκαν από το κέντρο διοίκησης στη Ρώμη, δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν να εισέρχονται κατόπιν σε ιταλικά λιμάνια.