Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση της προληπτικής διπλής μαστεκτομής της Angelina Jolie. Το απόλυτο “sex symbol” όπως έχει κατά καιρούς ανακηρυχθεί από τα media, αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου ήταν αρκετά υψηλά, για την ακρίβεια οι πιθανότητες ήταν 87% να εμφανίσει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών.
Όταν έπειτα από την σχετική εξέταση αίματος, η οποία δείχνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, η ηθοποιός ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα, δεν δίστασε να «θυσιάσει» την σέξι εικόνα της και να υποβληθεί άμεσα σε μαστεκτομή. Η Angelina είναι άλλωστε βαθύτατα επηρεασμένη από τον θάνατο της μητέρας της στα 56 της χρόνια από καρκίνο και δήλωσε πως η απόφασή της αυτή ήταν δύσκολη αλλά νιώθει ευτυχής που την έκανε καθώς οι πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν από 87% στο 5%.
Θέλοντας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα δήλωσε : «Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν πρέπει να ανησυχούν πως θα με χάσουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού. Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικότερα αυτές που έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, να ενημερωθεί και να βρει τους γιατρούς που θα τη βοηθήσουν, ώστε να επιλέξει στηριζόμενη στην πληροφόρηση».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες 40-55 ετών. Σε παγκόσμια κλίμακα ετησίως, οι θάνατοι γυναικών λόγω αυτού ξεπερνάν τις 400,000. Στην Ελλάδα εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου 4,500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ενώ κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,500 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης.
Ο πιο απλός τρόπος εξέτασης είναι η ετήσια μαστογραφία την οποία οι γιατροί συνιστούν σε γυναίκες από 35 ετών και άνω καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής της νόσου ενώ διάφοροι δήμοι της χώρας διοργανώνουν κατά καιρούς δωρεάν μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη των γυναικών.
Εκτός από την έγκαιρη πρόληψη, οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να αθλούνται συχνά καθώς έπειτα από έρευνες η σωματική άθληση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Μάλιστα σε περιπτώσεις γυναικών που είχαν ήδη νοσήσει αλλά συνέχισαν τις αθλητικές τους δραστηριότητες, εμφάνισαν μείωση του κινδύνου υποτροπής και θανάτου έως και 50% σε σχέση με αυτές που δεν αθλούνταν.