Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Samsung: Οι λόγοι εκτόξευσης της αξίας των μετοχών του κορεάτικου κολοσσού

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν οι μετοχές της Samsung Electronics και των θυγατρικών της, μετά την ανακοίνωση ότι ο «τιμονιέρης» της εταιρείας , Λιν Κουν Χι, έφυγε από τη ζωή.

Οι μετοχές της Samsung αυξήθηκαν κατά 0,66%, με τις μετοχές της Samsung C&T να σημειώνουν άνοδο κατά 17,31%. Οι μετοχές της έτερης θυγατρικής Samsung SDS «σκαρφάλωσαν» κατά 8,12%, ενώ της Samsung Life Insurance αυξήθηκαν κατά 5,86%. Ανοδο κατέγραψαν, επίσης, οι Samsung BioLogics κατά 0,47% και Samsung Engineering κατά 0,45%.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανακοίνωσε μια μέρα νωρίτερα ότι ο Λι απεβίωσε στο νοσοκομείο έπειτα από καρδιακή προσβολή, ενώ στο πλευρό του βρισκόταν η οικογένεια του, συμπεριλαμβανομένου και του γιου του Τζέι Λι.

Ο Λι Κουν Χι ανέλαβε το τιμόνι της Samsung, το 1987, ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του το , Λι Μπουνγκ – Τσουλ – ιδρυτή της εταιρείας – και την μετέτρεψε σε παγκόσμιο τεχνολογικό φαινόμενο μέσα σε λίγα χρόνια.

Παρά το γεγονός πως ο Λι είχε καταδικαστεί προηγουμένως για δωροδοκία και φοροδιαφυγή – αθωώθηκε και στις δύο περιπτώσεις – οι μέχρι πρότινος συνεργάτες δηλώνουν πως «η κληρονομιά του θα είναι αιώνια».

Το 2014, μετά την επιδείνωση της υγείας του, ο γιος του Τζέι Λι πήρε τα ηνία της εταιρείας και θεωρείται ο de facto ηγέτης της Samsung. «Τώρα η αγορά ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο της διαδοχής λόγω του Τζέι Λι», λέει ο Σκου Κιμ, εκτελεστικός διευθυντής και αναλυτής της Daiwa Securities, στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Αναμφίβολα πρόκειται για μία εταιρεία η οποία κοιτάει πάντα μπροστά και σε αυτήν τη περίπτωση θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ακολουθήσει μία «επιθετική» στρατηγική όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη με το να αυξήσει περαιτέρω τις αποδόσεις των μετοχών, ενώ αναμένεται ότι θα δημοσιεύσει ισχυρά κέρδη το 2021, με γνώμονα την παρακαταθήκη του Λι, αλλά και τη «νέα προσθήκη» στην τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, το δίκτυο 5G, την επόμενη γενιά που υπόσχεται υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων.

Ωστόσο, δεν λείπει και το δραματικό στοιχείο γύρω από το όνομα του νέου ισχυρού άνδρα της Samsung, κυρίως λόγω των των συνεχιζόμενων προβλημάτων με την δικαιοσύνη του διαδόχου, Τζέι Λι. Ο νεότερος Λι εξέτισε ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του για δωροδοκία με απώτερο σκοπό την εύνοια της τότε κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, ενώ σύμφωνα με αναφορές, η υπόθεση η οποία εκδικάζεται κατόπιν έφεσης, πρόκειται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Λι, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για λογιστική απάτη και χειραγώγηση των τιμών των μετοχών. Η δίκη του ξεκινά αυτόν το μήνα.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Yonhap News, ο πρόεδρος Μουν Τζέι-Ιν αναγνώρισε στον Κουν Λι χι το ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη του τομέα των ημιαγωγών σε μια σημαντική βιομηχανία για τη Νότια Κορέα και για τη συμβολή του να μετατραπεί η Samsung «ηγέτης» στην παγκόσμια αγορά smartphone.

Ο κορεάτικος κολοσσός είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στον οποίο διοικεί και εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της οικογένειας Λι, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ελέγχοντας τεράστια δίκτυα εταιρειών μέσω κυκλικών ιδιοκτησιακών δομών, ενώ ταυτόχρονα επεμβαίνει στις ταμειακές ροές, που σημαίνει ότι η οικογένεια ασκεί συχνά αδικαιολόγητη επιρροή στις εταιρείες των εταιρειών παρά τη μικρή της συμμετοχή.

Από την πλευρά του, ο Λι ο πρεσβύτερος, ήταν ο πλουσιότερος κάτοχος μετοχών στη Νότια Κορέα, με το 4,18% των κοινών μετοχών της Samsung Electronics και το 0,08% των προνομιούχων μετοχών, αξίας περίπου 13,3 δισ. δολαρίων συνολικά. Κατείχε επίσης μερίδιο 20,76% στη Samsung Life αξίας περίπου 8 δισ. δολαρίων και μερίδιο 2,88% στη Samsung C&T αξίας περίπου 15 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, τα συνολικά έσοδα της Samsung και των θυγατρικών της για το 2019 άγγιζαν περίπου το 17% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων